Přesunout problém o dům dál dovede každý

21. srpna 2012
Přesunout problém o dům dál dovede každý

Včera jsem si k večeru prohlížel zprávy. Narazil jsem na reportáž  MF Dnes na téma Kohoutovy Vandsdorfské demonstrace proti Romům. Jako řečník se jí zúčastnil i Jiří Čunek. Má však co předat? Proč dnes Vsetíňané pláčou nad výdělkem?

Ano, dobře si pamatuji, co se dělo na Vsetínsku před šesti lety. Dobře si pamatuji „Dům hrůzy“, kam bývalý starosta Romy sestěhoval, aby je pak přestěhoval o dům dále. Jiří Čunek se stal přes noc hrdinou, který se odvážil řešit problémy s Romy jako první a razantně. Všichni jsme věřili, že jde o skvělé řešení těžkého hlavolamu, který nikdy nikdo před ním nedokázal vyřešit. Opak je však pravdou a občané Vsetína již dnes více než tuší, že problém pouze přestěhoval o dům dál. V tomto případě doslova.

Uplynulo šest let. První vlaštovky vracejících se Romů signalizují, že se do Vsetína vrací bumerang. Tentokrát v mnohem větším a nebezpečnějším měřítku. Čunek totiž nevyřešil základní problém a rodiny vystěhované do Jeseníků a na Olomoucko zase nemají kde bydlet. Přesto opět zaplňují Vsetín. Nemají však ani Dům hrůzy. Domyslíme, co se může stát? Kam se vrátí? Co asi budou dělat?

Opravdu se vás to netýká? Tzv. „čunkobyty“ jsou často v dezolátním stavu a město se o ně musí starat. Až si budete muset něco v obchodě odříct, vzpomeňte si, že za vaše chybějící peníze se třeba opravila prokopnutá zeď nebo rozmlácené okno na Poschle. A ani to není všechno. Čekáte na přidělení městského bytu? Víte, jaké byty jsou dnes v pořadníku? A víte, že se opět dostanete na konec pořadníku, odmítnete-li přidělený byt na Poschle? Opravdu to chcete?

Do pravicové politiky jsem vstoupil, protože dává šanci řešit problémy do hloubky. Angína se dá taky párkrát přechodit bez léčení, ale postupem času zjistíte, že díky tomu máte nemocné srdce. Problém s Romy je letitý a je problémem vzájemného soužití dvou extrémně odlišných kultur s odlišnými hodnotami. Řešení Jiřího Čunka bylo jen nalepením náplasti na zlomenou nohu. Ve skutečnosti zažilo jen několika měsíční vrchol slávy a dnes obyvatelé Vsetína mohou očekávat hotovou katastrofu.

Jiří Částečka

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
starosta
krajský zastupitel