Český Senát znovu povede Miloš Vystrčil

11. listopadu 2020
Český Senát znovu povede Miloš Vystrčil

(www.senat.cz) Senát si na ustavující schůzi zvolil nové vedení pro 13. funkční období. Předsedou horní parlamentní komory se s jednoznačnou podporou 73 hlasů stal Miloš Vystrčil. Role místopředsedů se ujmou Jan Horník a Jiří Růžička (STAN), Jiří Oberfalzer (ODS) a Jitka Seitlová (KDU-ČSL a nezávislí).

Z celkového počtu 77 přítomných podpořilo kandidaturu Miloše Vystrčila v tajné volbě 73 senátorek a senátorů. Naváže tak na svou práci předsedy Senátu, kterou 19. února 2020 převzal po náhlém úmrtí Jaroslava Kubery.

„Jsem přesvědčen, že český Senát je prostřednictvím svých senátorek a senátorů doslova srostlý s naší zemí jako žádná jiná instituce,“ uvedl Miloš Vystrčil ve svém kandidátském projevu. „Zkrátka – český Senát, horní komora českého Parlamentu, je institucí, která je tady pro Česko, pro občany České republiky. Právě tento fakt je a musí zůstat naším základním imperativem pro naši činnost, pro naše konání, pro naše chování a vystupování. Pro naši službu a naplňování role Senátu jako ochránce svobody, demokracie a vlády práva.“

V úvodu 1. schůze složili senátorský slib nově zvolené senátorky a senátoři, kteří uspěli v říjnových volbách.

Projev předsedy Senátu Miloše Vystrčila.