Ozvěny dne

16. srpna 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl 1. místopředseda Senátu PČR Přemysl Sobotka.

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Senátoři jednají o vládním úsporném balíku, kterým chce koaliční kabinet udržet schodek veřejných financí pod úrovní 3 procent. Komplex ekonomických opatření zahrnuje například vyšší daň z převodu nemovitostí, takzvaný solidární příspěvek, který by měli platit lidé s vyššími příjmy, omezení paušálu pro živnostníky a taky nejvíc diskutované zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty na 15 a 21 procent. Stalo se terčem kritiky některých ekonomů a taky sociálnědemokratické opozice, která má v horní komoře většinu. Je tedy pravděpodobné, že se tento záměr vrátí odmítnutý do Poslanecké sněmovny. Mluvit o něm budu s předsedou Senátu za ČSSD Milanem Štěchem. Dobrý den. Slyšíme se? Tedy zkusím pozdravit místopředsedu stejné instituce Přemysla Sobotku z ODS. Dobrý den. 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Dobrý den, my se slyšíme. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Tak výborně. Pane místopředsedo, zeptám se tedy vás jako prvního, protože nejen ČSSD, ale i řada odborníků, se kterými jsem i já mluvila tady ve vysílání Radiožurnálu, varuje před zvyšováním DPH, protože by prý mohlo podvázat, poškodit českou ekonomiku, myslíte si, že se opravdu mýlí? 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Podle slov ministra, podle toho, jak reaguje vláda na současnou situaci, to není tak úplně pravda, ale vzhledem k tomu, že celá Evropa je dneska vyděšena z toho, co se děje v jednotlivých zemích, no, tak samozřejmě lidé daleko méně utrácejí a tím pádem je poněkud menší výběr DPH, ale srovnávací čísla, ta která se udávají běžně, že pokles proti květnu loňského roku, letošním květnu, tak neodpovídá, protože loni byly daleko větší příjmy právě v té účetní. Ale o tom myslím si, že je zbytečné, téma je zvyšování daní, to já vám můžu rovnou říct, že je to proti mému přesvědčení politickému... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Někteří vaši kolegové ze Senátu dokonce říkají, že nebudou hlasovat pro tento záměr právě kvůli tomu? 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Říkají to, uvidíme. Ale já v každém případě budu pro to hlasovat a ten důvod je docela jednoduchý, žijeme v prostředí, které je velmi nestabilní v současnosti, ať už ekonomicky nebo politicky a udržet v podstatě pověst České republiky jako země, která je schopna prodávat dluhopisy s dvouapůlprocentním úrokem proti zemím sedmiapůlprocentním, to je přesně kredit a jestliže tato vláda dělá určité kroky, tak ten kredit se opravdu v té Evropské unii vnímá velmi dobře. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Mám signál, že už jsem ve spojení i s předsedou Senátu, panem Štěchem z ČSSD. Tedy je to tak, dobrý den. 

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

Dobrý den, ano, ale za chvilku budeme hlasovat, takže musíme chvátat. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Velmi, velmi rychle. Zeptám se, teď tady bylo řečeno, proč by bylo dobré zvednout DPH, je to jednak pověst České republiky v zahraničí, také zachování toho rozpočtového deficitu pod úrovní tří procent, podle vás to nejsou argumenty, které by mohly přesvědčit? 

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/: 

K tomu, abychom udrželi veřejné rozpočty v dobré kondici, vedou i jiné test. Dneska tady tak pan ministr Kalousek hovořil o tom, že sice DPH se zvýšilo, spotřeba, že klesá, ale že lidé víc šetří, ale neřekl pravdu, oni šetří pouze ti bohatí, ti šetří stále víc a ty lidi, kteří mají průměrné a podprůměrný příjmy, tak ty mají stále větší problémy. A kdyby vláda v minulosti vybírala daně právě od těch nejsilnějších, od těch bohatých, tak by dneska nemusela šahat na zvyšování daní všem, to znamená i těm příjmově středním a těm, kteří mají skutečně dneska už problémy vůbec ty rodinné rozpočty sestavit. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Takže to udržet rozpočtový schodek, jak už jsem říkala, pod určitou úrovní to pro vás není až tak důležité, jako povzbudit ekonomiku. 

Milan ŠTĚCH, předseda Senátu /ČSSD/:

 
To je pro nás velmi důležité, to je pro nás velmi důležité a já musím říci, za vlád sociální demokracie byl schodek k hrubému domácímu produktu pouze 26 procent a dneska už je přes 40 procent, největší zadlužování České republiky bylo v posledních 6 letech za vlády pravice, tak je potřeba mluvit skutečně čísla, používat čísla, která jsou doloženy statistikou. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane místopředsedo Sobotko, ještě jednu věc, zeptám se i vás, jestli ta slova o tom, jak neúměrně zatěžují už teď vládní škrty, české domácnosti, pak jim ještě přidat, že by to mohlo být opravdu velmi zásadní pro některé z nich? 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

To máte samozřejmě pravdu. Já odmítám, aby tady v této zemi se říkalo bohatí. Ten celý zákon je koncipován navíc ještě v té solidární dani pro vysokopříjmové a to myslím, že je moment, který by mohl i sociální demokracii uspokojit, i když mně se to moc nelíbí. Ale to nevadí. Podle mého názoru je potřeba v této chvíli udržet rating České republiky a to je také jediný důvod, proč já budu s tím v daném okamžiku souhlasit. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Místopředseda Senátu za ODS Přemysl Sobotka. Předseda Senátu za ČSSD Milan Štěch. Děkuji oběma, pánové, na shledanou. 

Přemysl SOBOTKA, 1. místopředseda Senátu /ODS/:

Na shledanou. 

MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním