Ozvěny dne

15. srpna 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo byl předseda sněmovního ústavně právního výboru Marek Benda.


Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Senát dnes projednává zákon, který řeší majetkové vyrovnání s církvemi a je velmi pravděpodobné, že horní komora vládní návrh odmítne silou sociálnědemokratické většiny. ČSSD tvrdí, že je pro napravení křivd způsobených totalitních režimem. Varuje ale, že koaliční záměr se vrací ještě před komunistický puč z roku 1948 a stát by tedy církvím vrátil víc, než musí. Minulý týden taky vzbudila ostré reakce sociálnědemokratická kampaň před krajskými a senátními volbami, ve které si nejsilnější parlamentní strana vybrala jako jedno z předvolebních témat právě církevní restituce. Za samotný útok na demokracii ho označili zástupci církví a židovských obcí a kritizoval ho i premiér Nečas. Nyní je podle něj třeba soustředit se na to, aby senátní ne znovu přehlasovala Poslanecká sněmovna. Já jsem ve spojení s předsedou sněmovního ústavně právního výboru Markem Bendou z ODS. Dobrý den. 

Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:

Dobré odpoledne přeji vám i posluchačům. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

A s poslancem za ČSSD Stanislavem Křečkem. Dobrý den. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:


Dobré dopoledne. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane poslanče Křečku, dá se čekat, že Senát, ve kterém má ČSSD většinu, odmítne vládní návrh, to je vcelku jasné. Ale není za tím přece jen víc populismu před blížícími se volbami než racionálních argumentů? 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:


No, nevím, jak můžete něco takového vyslovit. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Já se vás ptám, co si o tom myslíte vy. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Samozřejmě. No, tak není naší vinou, že celá ta diskuse sklouzla na populistické výkřiky a na propagační kampaň a tak dále. Nikdo nám nikdy neodpověděl na žádné racionální argumenty, i právní argumenty, které jsme ve sněmovně přednášeli. Ani ústavně právní výbor, ani ministerstvo kultury toho není schopno. My jsme nikdy nedostali žádnou rozumnou tady na ty námitky, které se týkají kvality toho zákona, skutečnost, že se tady prolamuje 25. únor a podobně. No, a samozřejmě teprve populistická kampaň, která se kolem toho rozvinula, vyvolala tu celospolečenskou diskusi. Dneska /nesrozumitelné/ je, že členové katolické církve a jiných církví se staví proti tomu zákonu. Takže jsme rádi, že toto vyvolal, i když se vám třeba ten plakát zrovna líbit nemusí. Ale na argumenty nikdo nereagoval... 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
 

A teď reaguje, takže to je podle vás pozitivní. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Teď je to samozřejmě pozitivní, ale jako zastírá to tu věcnou podstatu toho problému. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

Pane poslanče Bendo, je to tak, jak říká pan poslanec Křeček, že tedy ačkoli třeba v mnohých ohledech podle mnohých lidí kontroverzní záměry ze strany ČSSD vyvolaly debatu, která předtím nebyla? 

Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:
 

Ne, já teda při vší úctě k panu Křečkovi, kterého si jinak velmi vážím, musím toto naprosto odmítnout. Myslím, že málokterý zákon ve sněmovně byl tak důkladně probírán, má tak důkladnou důvodovou zprávu, tolik podkladů k němu bylo připraveno na všech úrovních, taky je to problém, který se řeší 20 let, který se neobjevil včera nebo předevčírem, ale který se řeší 20 let. 6 let se jim zabývaly vlády sociální demokracie, nedokázaly k tomu udělat v podstatě vůbec nic. To je prostě základní spor, který v tomto zákoně je skryt, jestli chceme skutečně svobodné církve, které zodpovídají samy za sebe a dáme jim k tomu nějakou možnost. Anebo, což je představa sociální demokracie, možná docela legitimní, ale mají takto říkat, chtějí církve, nad kterými stát drží nějakou kuratelu. To je celá teze fondů, kde stát bude hlídat, jestli církve dobře hospodaří a bude jim spravedlivě rozdělovat prostředky. A to je prostě koncepční spor, bylo by férové, takhle koncepčně ho pojmenovat. My chceme dále hlídat církve a mít je pod kontrolou. Ale schovávat to za to, že nebylo odpovězeno na otázku, mi prostě připadá strašně nefér. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:


Pane poslanče Křečku, myslíte si, že ačkoli tedy horní komora, jak se všeobecně předpokládá, protože tam má ČSSD většinu, ten vládní návrh odmítne, že se vám podaří něco takového ještě prosadit v Poslanecké sněmovně v září? 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

My v to musíme doufat. My musíme doufat v to, že většina společnosti vyvine takový tlak a už to není tak, co říká pan kolega Benda, to není přece žádný věcný spor. My taky chceme svobodné církve. Jenom chceme slušný zákon. A právě tvrzení, že to je koncepční spor, že sociální demokracie chce církve usurpovat a tak dále, odvádí pozornost od toho, že věcné argumenty proti zákonu nám nikdo není schopen vyložit. Já sám jsem věřící člověk, měl jsem církevní sňatek v 70. letech, ale to neznamená přece, že já musím souhlasit s takovým špatným zákonem, který odmítá naprostá, naprostá většina občanů z věcných důvodů. Přece ty /nesrozumitelné/, ty nejsou proti církvím, ale nelíbí se jim to, co se v současné době s tím majetkem děje a na co se samozřejmě chystá spousta mafiánů, jak se, jak se dneska napakují na církevním majetku. Církev to rozhodně spravovat sama nebude. 

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:

To je názor poslance za ČSSD Stanislava Křečka a děkuji taky poslanci za ODS Marku Bendovi. Díky oběma, na shledanou. 

Stanislav KŘEČEK, poslanec /ČSSD/:

Na shledanou. 

Marek BENDA, předseda ústavně právního výboru PS PČR /ODS/:

Na shledanou. 

Marek Benda

místopředseda poslaneckého klubu PČR
člen místní rady
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení