Otázka pro Petra Šindeláře, lídra ODS do krajských voleb

16. srpna 2012
Otázka pro Petra Šindeláře, lídra ODS do krajských voleb

Podle aktuálních dat statistického úřadu se Karlovarský kraj dostal na desetiprocentní nezaměstnanost. Nejhorší situace je dlouhodobě v okrese Sokolov, kde je 12,7 procent lidí bez práce. Jak z toho ven?

Situace je to vážná, tím spíše uvědomíme-li si, že se do míry nezaměstnanosti většinou na jaře a začátku léta promítají pracovní místa vznikající jako sezónní. Také největší nápor absolventů škol přichází většinou až v září. To dokumentuje, že se kraj skutečně nenachází v dobré kondici. Navíc jsme krajem s vůbec nejnižším podílem na HDP. Podle mého názoru za to může strnulost a pasivita krajského koaličního vedení ČSSD a KSČM. Zejména ČSSD zcela nedostála slibům, s nimiž v roce 2008 do krajských voleb šla a s nimiž zvítězila.

ČSSD v roce 2008 občanům slibovala například to, že na území kraje vytvoří podmínky pro umisťování domácích a zahraničních investic. Ano, to by skutečně mohla být cesta, ale jaká je realita? Vedení kraje nevykonalo vlastně nic. Podíl přímých zahraničních investic je v kraji dokonce jeden z nejnižších v rámci celé ČR. Dalším slibem ČSSD bylo, že v oblastech s vysokou nezaměstnaností podpoří podnikatelské aktivity. Kde jsou?

Jak z toho ven? Bez investic to nepůjde. Musíme především změnit strukturu ekonomiky kraje. Potřebujeme ty firmy, které používají moderní technologie a postupy. Jedině ty jsou schopny stát se dlouhodobě páteří prosperující krajské krajské ekonomiky. Chceme je přesvědčit, že v kraji budou mít potřebné podmínky a že zde najdou dostatek vzdělaných zaměstnanců.

Chceme maximálně využívat strukturálních fondů EU. Je potřeba umožnit lidem další vzdělávání a tím konkurenceschopnost na trhu práce. Zároveň je nutné zmapovat, jaké lidi firmy v regionu potřebují. Současná krajská vláda v tomto směru zcela zaspala. Musíme zastavit odliv vzdělaných lidí z kraje a zejména vysokoškolákům nabídnout v kraji perspektivu, aby neodcházeli jinam. Musíme proto komunikovat se zaměstnavateli. Chceme být například iniciátory toho, aby sami zaměstnavatelé nabízeli studentům stipendia a granty. Musíme se ale postarat také o současné nezaměstnané. Chceme, aby vznikl motivující a spravedlivý systém veřejné služby, který bude zvýhodňovat aktivní a pracovité lidi, kteří se po ztrátě zaměstnání dostali do nepříjemné osobní situace.

Pevně věřím, že dostaneme po volbách šanci nezaměstnanost v Karlovarském kraji zkrotit.