Koronavir na Karvinsku je selháním vlády

14. července 2020
Koronavir na Karvinsku je selháním vlády

Zabýváme se tu dnes něčím, co vůbec nemusel být tak velký problém. Nová ohniska šíření koronaviru v Moravskoslezském kraji se dala včas podchytit. Lepší testování, předávání informací, cílené zavádění karantény, zavírání provozů s nadměrným výskytem nakažených… To přeci nejsou žádné zázračné recepty, to je běžný postup.

Zdá se ale, že se vláda ani několik měsíců od prvního vypuknutí pandemie v naší republice nepoučila. Na Karvinsku naprosto selhala. Příslušná ministerstva a podřízené úřady se v mnohém chovaly jako amatéři. Neříkám to jako nějakou „povinnou“ kritiku vlády. Ale 1,2 milionu obyvatel Moravskoslezského kraje si zaslouží vědět, kdo za to může. A vědět, že když už se nedočkaly zastání u vlády, dostalo se jim ho tady v Poslanecké sněmovně.

V čem spočívá toto selhání? Jen pár příkladů:

- Testovat se začalo pozdě a v příliš malém měřítku. Vůči používaným rychlotestům se objevily výhrady, mimo jiné i ze strany krajského hejtmana Ivo Vondráka (mimochodem, zvoleného, ze vládní hnutí ANO. Je hezké, že se premiér kdysi v předvolební kampani chlubil, jak na něj regionální exponenti ANO mají mobil, ale k čemu to je, když nefunguje ani komunikace mezi krajem a vládou, byť obojí je ve stejných stranických barvách?).

- Na výsledky důkladnějších PCR testů se čeká zbytečně dlouho, testování probíhá chaoticky, jak si ve společném prohlášení postěžovali starostové z Karvinska. Testovací kapacity se měly včas a pořádně posílit.

- Krajská hygienická stanice situaci evidentně nezvládla. Jen pro názornost - pátého května vydala rozhodnutí k opatření pro OKD, o necelé dva týdny později (18. května) ale při odebrání 600 vzorků byla celá desetina pozitivních. To nebyla masivní nákaza? Proč se hned nezačaly dělat testy i na dalších šachtách? Ujišťování, že krajská hygienická stanice dělá kompetentní kroky s klidem a rozvahou mi připomněla, jak v období komunismu strana a vláda vyzývaly ke klidu na práci… Odpovědnost za to padá na hlavu ministerstva zdravotnictví, pod které hygiena spadá. Karanténa se prakticky nevyhlašuje a pokud, tak jen málo.

- O chytré karanténě nemá cenu mluvit vůbec – už to označení „chytrá“ se v tomto případě ukázalo jako nesmysl…

Naprosto neuvěřitelné pak je, jak chaoticky se stát jakožto vlastník v OKD choval. Nezajistil tam dostatek hygienických prostředků a ochranných pomůcek. Nefungovalo bezpečné střídání

směn ani omezování kontaktů v hlubinných dolech. Když se ukázalo, že koronavirus se v dolech začal rychle šířit, na co se čekalo? Proč je nezavřeli už dřív? Proč ponechaly šachty v provozu a tím způsobily lokální pandemii, která byla fakticky i mediálně vztažena ke Karviné?

A nebylo třeba cílem dosáhnout nuceného přerušení těžby, aby horníci byli doma kvůli překážkám na straně zaměstnavatele se 100 % platem, takže před krajskými volbami bude panovat klid a spokojenost? Na to vše by měla odpovědět i paní ministryně financí, pod jejíž resort výkon vlastnických práv spadá.

Když to shrnu, vláda se na Karvinsko a potažmo celý Moravskoslezský kraj vykašlala. Představte si, že by se něco podobného stalo v Praze, která má shodou okolností podobný počet obyvatel. Třeba v některé firmě ze skupiny ČKD, nebo v Dopravním podniku…

Já se ale na lidi tam u nás nevykašlu. I proto, že jsem se tam narodil, že tam žiju a že Moravskoslezský kraj tady ve Sněmovně zastupuji. Chtěl bych tedy od příslušných členů vlády vědět, proč se chovali tak liknavě. A hlavně, jaké plány mají na zvládnutí pandemie v tamních ohniscích. Přes milion obyvatel kraje si tyto odpovědi zaslouží.

Projev přednesen 8. července 2020 před plénem Poslanecké sněmovny na její mimořádné schůzi.

Jakub Janda

poslanec PČR