"Pardubice připravují nový strategický plán. Konečně!"

6. srpna 2012
"Pardubice připravují nový strategický plán. Konečně!"

Předseda klubu městských zastupitelů ODS hodnotí přípravu nového strategického plánu Pardubic.

Krajské město připravuje nový strategický plán! Konečně jedna z mála pozitivních zpráv z vedení města. Červnové zastupitelstvo města schválilo postup aktualizace Strategického plánu rozvoje města Pardubic. Stávající strategický plán sice platí až do roku 2014, ale protože nebyl dlouho aktualizován, není tím dokumentem, kterým by měl být.
Zastupitelstvo města přijalo velmi kvalitně připravený materiál, jak bude tento významný dokument změněn.
Do řídící skupiny se podařilo doplnit i opoziční zastupitele, ve velmi dobře sestavených nepočetných pracovních skupinách pro jednotlivé tematické (klíčové) oblasti jsou zastoupeni především odborníci na danou problematiku.

Čtyři různé oblasti

Skupiny budou pracovat ve čtyřech oblastech – ekonomický rozvoj, vzdělávání a příprava pracovní síly; přitažlivé, aktivní město (sociální oblast, kultura, sport, volný čas a cestovní ruch); životní prostředí a bydlení; doprava.
Pokud se podaří dotáhnout tento materiál skutečně do slibované podoby a provázat ho s územním plánem, s dlouhodobým ekonomickým výhledem i s každoročními rozpočty města i s prioritami dalšího plánovacího období Evropské unie.

Diskutabilní název

Co je však diskutabilní? Název rozvojové vize dokumentu – "Pardubice – čisté město". Domnívám se, že město Pardubice by mělo mít vizi daleko širší než jen čisté město.
Chceme vytvořit strategický plán pro příjemný život všech obyvatel Pardubic, vize by tedy měla obsáhnout všechny oblasti života tak, jak je připraví pracovní skupiny. Těch možných názvů vize je mnoho, co třeba "Pardubice – město pro život"?
Přes tuto drobnou kaňku na tomto materiálu by nový strategický plán měl přinést podklad pro další rozvoj našeho města tím správným směrem.

Tištěný text byl vydán 6.8.2012 v Pardubickém deníku, zkácená verze vyšla také 4.8 2012 v MF Dnes.

Ing. Petr Klimpl

člen strany
předseda klubu zastupitelů statutárního města