Starosta Zídek by neměl dostat obvinění, ale medaili

3. srpna 2012
Starosta Zídek by neměl dostat obvinění, ale medaili

Nechci kritizovat práci protikorupční policie a souhlasím, že závažná, byť anonymní udání, musí prověřovat. K současnému (anonymnímu) obvinění starosty obce Lipno nad Vltavou Zdenka Zídka bych rád přidal několik poznámek.

Zcela jistě není v jižních Čechách druhá obec, která by se mohla chlubit podobným investičním rozvojem, který ve svém důsledku slouží ke spokojenosti místních obyvatel. Lipno nad Vltavou totiž nejsou pouze sjezdovky, marina či krytý bazén, ale i nový domov pro seniory, opravené domy a byty, fungující infrastruktura a 900 nových pracovních míst. Je neuvěřitelné, že k tomuto rozvoji mělo Lipno nad Vltavou značně ztíženou startovací pozici. Neboť to nebyla historická obec, ale de facto zařízení staveniště pro stavbu přehrady, obec nedostala do vínku žádný historický majetek, žádné pozemky ke svému rozvoji. Všechny pozemky, které obec potřebovala ke svému rozvoji, musela koupit či směnit.Vpravdě monumentální rozvoj a investice, které můžeme na Lipně vidět, nejsou možné bez spolupráce se soukromými podnikateli. Úkolem obce není podnikat či zaměstnávat lidi, ale vytvářet podmínky pro podnikání a vznik pracovních míst. Nedávno otevřená "stezka v korunách stromů" na Kramolíně je příkladem, kdy se můžeme zeptat: měli lipenští zastupitelé hlasovat a investici za 70 milionů postavit jako obec? Samozřejmě že ne. Ale dnes by někdo mohl říci: stezka se povedla a vydělává, proč by na ní nemohla vydělávat obec. Ale upřímně, dali byste do tohoto projektu před půl rokem své peníze? Určitě ne. Pro obec je to prostě velké podnikatelské riziko.

Nedivím se, že obec souhlasila s tímto obchodem, když společnost Conduco, která v obci a okolí dlouhodobě a dobře podniká, nabídla Lipnu možnost zdarma získat pozemky za využití restitučních pohledávek. Z vlastní zkušenosti vím, že obchody s restitučními pohledávkami se stávají stále více a více složitějšími. Nejsou ani pohledávky, ale ani vhodné pozemky. Vydávání je neuvěřitelně komplikované a byrokratické.

Obchod, který udělala obec Lipno se státem a společností Conduco, byl několikrát vysvětlen v médiích a není nutné jej znovu popisovat. Jako dlouholetý starosta bych doplnil několik faktů: Celé zastupitelstvo obce Lipna nad Vltavou o této transakci jednalo a schválilo ji, dokonce několikrát. Nabídka na prodej pozemků společnosti Conduco byla zveřejněna podle zákona a dokonce dvakrát. Obec Lipno získala bez jakýchkoli rizik pozemky potřebné pro svůj další rozvoj, na novou výstavbu, na cyklostezky, pláže a přístupy k vodní hladině. Kromě toho získala finanční dar na rozvoj technické infrastruktury. Všichni zastupitelé a občané, kteří se o věci veřejné zajímají, věděli o připravované změně územního plánu. Podobné změny se připravují roky a musí se k němu vyjádřit řada státních úřadů a změna je několikrát veřejně projednávána zastupitelstvem. Připravované změny územních plánů nejsou žádnou tajností a majitelé pozemků na nich většinou vydělají. Nejenom v Lipně nad Vltavou. Zeptáte­li se mne, zda považuji celý obchod pro obec Lipno za výhodný, říkám, že samozřejmě ano.Po bitvě je každý generál, ale v tomto příběhu přece nikdy nebyla žádná jiná firma, která by obci nabízela zapůjčení restitučních pohledávek a následně zdarma pozemky. A naopak, obec majitele společnosti Conduco dlouhodobě zná a ví, že jim prokazatelně jde o rozvoj obce. Tito lidé provozuji v obci lanovky, sjezdovky a řadu dalších atrakcí a je logické, že mají zájem vlastnit pozemky spojené s tímto podnikáním. A pomocí restitučních pohledávek je získali. Neudělal bych to jinak. Starostu Zdenka Zídka osobně znám téměř 20 let a jsem si jist, že jednal v zájmu obce. Nezaslouží si obvinění, ale medaili.

Ing. Tomáš Jirsa MBA.

místopředseda místního sdružení