Česko-slovenských vztahů bychom si měli vážit

29. července 2012
Česko-slovenských vztahů bychom si měli vážit

Premiéři Česka a Slovenska Petr Nečas a Robert Fico se zúčastnili tradičních Slavností bratrství Čechů a Slováků na Velké Javořině v Bílých Karpatech.

Oba premiéři prohlásili, že podobná setkávání lidí potvrzují nadstandardní vztahy mezi státy bývalé československé federace.
 
"Je to silný symbol toho, jak kvalitně se v posledních dvaceti letech vyvíjí česko-slovenské vztahy," prohlásil v úvodu zdravice premiér Petr Nečas. "Slováci jsou pro Čechy nejbližším národem, skutečně bratrským národem. Národem, na který se vždy velmi spoléháme a i na mezinárodní úrovni víme, že se můžeme o ně opřít," uvedl Petr Nečas.
 
Těžko lze podle premiéra v Evropě najít dva národy, jejichž vztahy jsou tak přátelské jako v případě Čechů a Slováků. „Je to skutečně unikátní věc. Je to velká hodnota, kterou bychom si měli všichni pěstovat a vážit si ji,“ řekl Petr Nečas.
 
Jako projev velmi dobrých vztahů mezi Českem a Slovenskem by se podle premiéra Petra Nečase měla na podzim uskutečnit schůzka vlád obou zemí.
 
Historie setkání na Velké Javořině začala v roce 1845 u příležitosti oslavy vydání prvního čísla listu Slovenské národní noviny. Od roku 1990 se na vrcholu pravidelně konají kulturní slavnosti. Letošní oslavy byly věnovány 20. výročí novodobé historie samostatné České a Slovenské republiky. Na hraniční hoře Bílých Karpat se sešli představitelé české a slovenské vlády, parlamentu, zástupci krajů a obcí i kulturních souborů.
RNDr. Petr Nečas

předseda strany
předseda vlády