Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci případu střelby na vozidla

27. února 2020
Písemná interpelace na ministra vnitra ve věci případu střelby na vozidla

(www.psp.cz) Písemná interpelace poslankyně Jany Černochové na 1. místopředsedu vlády a ministra vnitra Jana Hamáčka ve věci případu střelby na vozidla.

Vážený pane ministře,

obracím se na Vás ve věci případu střelby na vozidla a vyjasnění situace, kdy nebyla včas odebrána legálně držená zbraň pachateli s platným zbrojním oprávněním. Pachatel měl svou legálně drženou zbraň použít v lednu 2020 při střelbě na projíždějící vozidla v Jihočeském a Středočeském kraji.

Podle veřejně dostupných informací, které zveřejnila Policie ČR, nebyl pachatel v minulosti pravomocně odsouzen za žádný trestný čin a neměl záznam v rejstříku trestů. Přesto je možné se v mediálním a veřejném prostoru dozvědět i informace, že pachatel měl pochybnou a deliktní minulost a podle některých zdrojů se o něj v minulosti zajímali kriminalisté. Pokud je to pravda, nerozumím, proč Policie ČR nekonala a neodebrala legálně držené zbraně takto potencionálně nebezpečné osobě, která měla užívat drogy a vyznačovala se minimálně podezřením na další deliktní a přestupkové chování.

Byla bych velmi ráda, kdybyste mi pomohl rozptýlit mé pochybnosti o případném excesu ze strany Policie ČR při neodebrání zbraně a uvedl situaci na pravou míru.

Ráda bych Vás v této souvislosti požádala o následující informace a odpověď na otázky:

1. Je pravdou, že pachatel měl pochybnou minulost a zajímala se o něj již dříve Policie ČR? Pokud ano, v jaké souvislosti?
  2. Nezakládala zjištění Policie ČR k provedení neodkladných úkonů k odebrání oprávnění držet zbraň a zajištění zbraně?
  3. Pokud zakládala, proč tak nebylo učiněno a kdo za to nese odpovědnost?
  4. Souhlasíte, že je současná zbraňová legislativa dostatečná k tomu, aby Policie ČR mohla v případě potřeby proti potencionálně nebezpečným lidem s legální zbraní včas a adekvátně zasáhnout a případně takovou zbraň držiteli odejmout?

Děkuji za Vaši odpověď ve lhůtě stanovené Jednacím řádem PS PČR.

S pozdravem

Mgr. Jana Černochová

dokument: pdf

Jana Černochová