Vedle Bradáčové moc dalších kandidátů není

26. července 2012
Vedle Bradáčové moc dalších kandidátů není

Od třiačtyřicetiletého brněnského advokáta Pavla Blažka se vždy dalo spíše čekat, že bude stát v pozadí politiky a nepůjde přímo do první linie. Zásadní zlom v kariéře místopředsedy ODS nastal třetí červencový den, kdy jej premiér Petr Nečas jmenoval ministrem spravedlnosti. "Nemohl jsem si dovolit to nevzít, jinak bych v politice skončil," připouští Blažek v prvním obsáhlejším rozhovoru, ve kterém promluvil o válce státních zástupců a naznačil, proč ještě nejmenoval ústeckou krajskou žalobkyni Lenku Bradáč

- HN: Bude Lenka Bradáčová novou vrchní státní zástupkyní, nebo ne?

Tento týden se s ní ještě jednou setkám mezi čtyřma očima a pak s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. S ním dohodnu termín, ve kterém je správné rozhodnout, aby vrchní státní zastupitelství mohlo normálně fungovat.

- HN: Proč jste se ve chvíli, kdy byl podán návrh na jmenování Bradáčové, rozhodl dělat výběrové řízení, ačkoliv to není běžná praxe?

To je mýtus, od časů Renaty Vesecké se výběrová řízení na posty státních zástupců konají. Pravděpodobně se ještě nikdy nekonala na pozici vrchního státního zástupce, ale tam je ten princip stejný.

- HN: Tak proč by se mělo konat teď?

Protože celá ta záležitost je maximálně zpolitizovaná. Nechtěl jsem, aby někdo v budoucnu říkal, že Lenka Bradáčová - bude-li jmenována - byla jmenována pod nějakým mediálním či politickým nátlakem. Nebo dokonce že byla vybrána proto, že jde o osobu z jedné ze skupin, které mezi sebou bojují v soustavě státních zastupitelství.

- HN: Cítíte kvůli jejímu případnému jmenování nějaký tlak?

Tlaky jsou od médií, od politiků, denně se k tomu někdo vyjadřuje, aniž se k tomu vyjadřovat má. Lenka Bradáčová má spoustu zastánců i odpůrců, je ale pravda, že vidět jsou pouze zastánci. Rád bych mír, ne další spory

- HN: Existuje důvod, který vám zabraňuje Lenku Bradáčovou jmenovat?

Hodně teď slýchám, co by Lenka Bradáčová měla nebo chce dělat. My si to teď vyjasňujeme a ona mi své záměry vysvětluje tak, že nemám žádný důvod jí nevěřit.

- HN: O čem konkrétně se bavíte?

O tom, že by to měl být takový vrchní státní zástupce, jehož úkolem bude mír v celé té soustavě, nikoliv vyvolávání dalších sporů. Ta soustava se musí uklidnit. Nebylo by vhodné, aby docházelo k nějakým dalším, ne dost dobře odůvodněným personálním čistkám v soustavě státního zastupitelství. Určitě se shodneme na tom, že Vlastmil Rampula a Libor Grygárek v poslední době nepřispívali ke klidu, aniž soudím čí vinou. Jde mi o to, aby jméno budoucího státního zástupce k tomu klidu přispělo.

- HN: Přemýšlíte i o jiných kandidátech?

Je pravda, že jsme některá jména s nejvyšším státním zástupcem rozebírali, ale to byla spíše taková neformální debata. Je současně pravda, že v soustavě státního zastupitelství mnoho lidí pro tuto funkci zase není. Konkrétní nebudu.

- HN: Jak se vypořádáte s námitkou, že jste byl dosazen na ministerstvo spravedlnosti právě proto, aby nebyla jmenována Lenka Bradáčová? A že jdete na ruku kmotrům, kteří se bojí jejího pojetí vyšetřování korupce.

Jestli si někdo myslí, že jsem lump, tak s tím nic nenadělám. Tečka. Od odpůrců Lenky Bradáčové spíše cítím strach ze změny. Z čeho konkrétně mají strach, to já opravdu nevím.

- HN: Třeba toho, že pro dovedení případu do konce neváhá použít i méně standardní kroky?

V kauze Davida Ratha skutečně užila nějakých kroků, které nejsou obvyklé, nemohu ale tvrdit, že nezákonné. Obecně není dobré, aby policisté a státní zástupci, byť to myslí dobře, překračovali své pravomoci, vymýšleli právní finty, aby mohli odestíhat kohokoliv. Děje se i to, že si policisté začali vybírat státní zástupce, což není dobré, je to nezákonné. Není dobré ani to, když státní zástupci vědí, kdy mají podat obžalobu tak, aby to dostal určitý soudce. Mezi soudci jsou rozdíly, někteří trvají na tom, aby byly všechny procesní podmínky beze zbytku splněny, jiní jsou to ochotní přehlížet. Státní zástupci vědí, jak to kolečko funguje, a tím pádem je právo na zákonného soudce narušeno. To musíme odstranit. Je potřeba, aby nikdo nemohl dopředu vědět, kdy který soudce rozhoduje například o vazbě, případně o nasazení operativní techniky. Nechci konec vrchních zastupitelství

- HN: Nový zákon o státních zástupcích jste konzultoval i s bývalými nejvyššími státními zástupkyněmi Marií Benešovou nebo Renatou Veseckou. Proč?

Ve všech čtyřech nejvyšších státních zástupcích mám dvacet let praxe. Mluvili velmi otevřeně a měli kritické výhrady k tomu, co se plánuje. Podobné, jako mám já. Žádný z nich třeba nepovažuje za šťastné, aby se rušila vrchní státní zastupitelství, dokud existují vrchní soudy. A já si myslím úplně totéž.

- HN: Experti pro oblast justice z ODS, TOP 09 a tehdy ještě Věcí veřejných se nicméně dohodli, že vrchní státní zastupitelství skončí. Vy to tedy nehodláte udělat?

Je to jeden ze sporných momentů, o kterém se budeme bavit. Rušit vrchní státní zastupitelství při existenci vrchních soudů nepůsobí ani ekonomicky, ani právně jako dobrý nápad. Má to jediný účinek, a to je možnost Nejvyššího státního zastupitelství vstupovat přímo do těch nejvážnějších zločinů, které jsou na krajích.

- HN: Zákon se tedy bude měnit?

Já to budu muset předělat. Začátkem září si pozvu ústavně-právní výbor a budeme se bavit, jak by to mělo vypadat. Ale ve stejné podobě to asi nezůstane. Bavit se o tom budu samozřejmě i s nejvyšším státním zástupcem Zemanem.

- HN: A počítáte se vznikem nového protiúplatkářského úřadu s nejlepšími experty na vyšetřování korupce?

Nemám nic proti tomu, aby takový úřad vznikl při Nejvyšším státním zastupitelství, ale pak tam chci zvýšený dohled, abychom tam nevytvořili leviatan. Příliš mnoho možností moci škodí. Nevolám po tom, aby tam byl dohled ministra, ale třeba soudu. A neměl by to být běžný soudce, ale například předseda nebo jiný člen Nejvyššího soudu.

- HN: A kdo by měl být podle vás v čele takového úřadu?

Podle toho návrhu by jej měl jmenovat nejvyšší státní zástupce a měl by to být jeden ze stávajících náměstků. Předpokládám, že nebude nutné brát dalšího náměstka. Vznikne-li tento úřad v rámci Nejvyššího státního zastupitelství, tak to buď bude probíhat čistě v soustavě státního zastupitelství, nebo se součinností výkonné či soudní moci. Rozhodující slovo však bude mít Pavel Zeman. Byl bych rovněž rád, aby u jmenování předsedy takového úřadu byla spoluúčast aspoň moci soudní, nebo prezidenta republiky. Námitky, že by se do jmenování neměl plést ministr, jsem ochoten přijmout. Nicméně nemělo by být jen na úvaze jednoho člověka, komu ten úřad svěří.

- HN: Premiér odvolal vašeho předchůdce oficiálně proto, že už nemohl snést jeho požadavky na další peníze pro resort. Vy nebudete stejně jako Jiří Pospíšil žádat o navýšení rozpočtu?

Na konci srpna po vládních prázdninách to bude téma číslo jedna a my se tady na to připravujeme. Nechci o tom mluvit teď.

- HN: A už víte, zda rozjedete elektronický systém hlídání domácích vězňů?

Ten projekt nemusí být drahý, pokud by se podařilo, aby soudci tyto tresty ukládali častěji. A to půjde, pokud budou existovat ony populární náramky. Úspora by to jistě byla veliká, protože stav českých a moravských věznic je skutečně ne úplně dobrý.

- HN: Jiřímu Pospíšilovi se tendr na náramky zdál příliš drahý, ale zase by mohl odlehčit věznicím. Jak se k tomu postavíte vy?

O tendru jsem tady ještě s nikým nemluvil, ale bude to tendr velmi transparentní a pochybuju, že půjde v nějakých starých stopách. Mělo to stát stamiliony, ale tak to rozhodně nebude.

- HN: Jak toho docílíte?

Nebude to tak těžké. Podle předběžných propočtů by to mělo být do třiceti milionů korun, což není tak hrozná suma. Když se mluvilo o stamilionech, tak bylo více zájemců, kteří do toho chtěli s více kalými či nekalými úmysly jít. Tím, že snížíte hodnotu tendru, toto odpadá.

- HN: Mohl jste vůbec nabídku nahradit Jiřího Pospíšila odmítnout?

Taková nabídka se odmítat nedá, protože v tu chvíli by se vás každý, a právem, zeptal, proč dělám místopředsedu ODS, když nevezmu vládní funkci. A na to není odpověď, musel bych té politiky de facto nechat. A to jsem nechtěl.

JUDr. Pavel Blažek

člen regionální rady
místopředseda strany
neuvolněný radní statutárního města