Události

21. července 2012
Události

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba byl v přímém vstupu hostem hlavní zpravodajské relace České televize Události.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Většina evropských zemí má se státními dluhy daleko větší problémy než Česko. Pořadí čtyř nejzadluženějších zemí Evropy vede, a to není překvapení, Řecko. Jeho dluh loni přesáhl 1,5 násobek HDP a země je zcela závislá na zahraniční pomoci. Teď se Řekové snaží získat další půjčku, aby měli příští dva měsíce z čeho platit státní výdaje. Vysoké dluhy mají ale i tahouni evropské ekonomiky. Například ve Velké Británii teď škrty rozmlouvá Mezinárodní měnový fond. Ostrovní země by podle něj měla daně spíš snižovat, aby se jí podařilo obnovit hospodářský růst. Z pohledu státního dluhu patří tedy Česko k těm, řekněme, úspěšnějším zemím, které drží závazky po maastrichtskou hranicí 60 %. A teď ve vysílání živě ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Pane ministře, až doteď vláda reagovala na výpadky rozpočtových příjmů seškrtáváním výdajů, teď ale ministr financí i premiér říkají, že vláda v příštích letech bude kvůli nižším příjmům snižovat schodek veřejných financí pomaleji. Řekněte, prosím, proč vláda mění strategii? A jinak přeji dobrý večer. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:


Dobrý večer z Českých Budějovic. Já myslím, že je to poměrně přirozené, že vláda striktně nedrží nějaké předpoklady, které vždycky vychází z daných odhadů. V této chvíli se i ty odhady ministerstva financí změnily. Vypadají poněkud pesimističtěji, a v této chvíli vláda nechce vystavovat zbytečně českou ekonomiku procesům, které by ji brzdily zbytečným šetřením, protože v situaci našeho vládního dluhu jsme na tom velmi slušně mezi zeměmi Evropské unie. Takže proto ta poměrně logická změna, abychom zbytečně českou ekonomiku nebrzdili přehnanými úsporami. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Dobře, tak naopak jak účinně se chystá vláda nastartovat hospodářský růst, aby k dalším výpadkům rozpočtových příjmů nedocházelo. A znova zdůrazňuji - účinně. 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:

Je jasné, že vláda má určité prostředky, kterými může. Já myslím, že základní věcí, kterou děláme třeba zejména my na ministerstvu průmyslu a obchodu je podpora českého exportu, který je taky především hlavním tahounem růstu české ekonomiky a celého HDP. Je to o tom, že my potřebujeme zvrátit náš směr toho vývozu, který směřuje pouze převážně do Evropské unie z nějakých 83 % a posunout ho do zemí, které jsou v jiné fázi ekonomického cyklu, kde ta ekonomika roste, rozvíjí se, a kde český export měl dobré jméno, české výrobky a strojírenství na ty trhy patří a mají tam vstup.

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Dobře, pane ministře, buďte ale prosím konkrétnější. Vy říkáte, chtěli bychom, tak řekněte, jak konkrétně toho ale chcete dosáhnout? 

Martin KUBA, ministr průmyslu a obchodu /ODS/:
 

Já myslím, že toho chceme dosáhnout, my toho dosahujeme. My jsme vydefinovali a schválili proexportní strategii a v současných měsících podnikáme s českými exportéry řadu zahraničních misí do zahraničních zemí mimo Evropskou unii. V Kurdistánu jsme podepsali kontrakt za 18 miliard korun. To není nějaká strategie, která by visela někde na papíře, to jsou konkrétní kroky. Do konce roku máme naplánovány další cesty, ať už je to Rusko, ať už jsou to Spojené státy a další země mimo Evropskou unii. 

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor:

Pane ministře, děkuji vám za váš čas pro Události. Na shledanou. 

MUDr. Martin Kuba

ministr průmyslu a obchodu
předseda místního sdružení
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města