Ekonomika ČT24
Hostem diskusního pořadu ČT24 byl ministr zemědělství Petr Bendl.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A o tématu podrobněji s našimi hosty. Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory České republiky. Dobrý večer.
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Dobrý večer.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A jak už můžete vidět, tak je s námi ve spojení i ministr zemědělství Petr Bendl z ODS. Dobrý večer i vám, pane ministře.
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Hezký dobrý večer, vám všem.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Tomane, začneme u vás. Vy máte tedy ke stránce výhrady, protože z ní není patrné, kdo danou situaci v případě nekvalitní potraviny zavinil. Není ale podstatné, že se zákazník hlavně dozví, že něco je v nepořádku s potravinami?
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Tak já musím na začátku říci, že my jsme velmi rádi, že ta webová stránka existuje. Nicméně vyčítáme tomu drobné technické nedostatky, to znamená, není tam naprosto jasný viník, aby se nezaměňovalo, jestli za to může obchodník a nebo výrobce. A pak nám není jasné, jak dlouho tam ti výrobci budou a jestli tam bude napsáno, že ta závada byla odstraněna, či nikoliv. To jsou naše dvě základní připomínky.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To budeme určitě tlumočit. Co s tím chcete tedy dělat, jakou byste chtěli nápravu? Vyloženě jednu kolonku, kde by bylo viník: ten a ten?
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
My jsme o tom mluvili s panem ministrem, jsme se dohodli, že se sejdeme, dáme nějaké podněty. Co se týká ale viníka. Já myslím, že naprosto zřetelné, že výrobce ručí za to zboží, co se týká balení, plesnivosti a tak dále do doby předání. To znamená, my říkáme, že pokud si obchodník převezme zboží v pořádku, nechť si za něj zodpovídá, protože výrobce těžko může zodpovídat za něco, na co nemá vliv.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Na druhou stranu, ale když nebudou obsaženy látky, které výrobce garantuje, tak za to může výrobce?
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
O tom není pochyb, jestliže bude na plechovce napsáno, že tam je 40 % masa, bude tam 20 % masa, tak to jde jednoznačně za výrobcem a tomu my se vůbec nebráníme.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, jak si s touto kritikou poradíte? Zjednáte nápravu?
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Já té kritice velmi rozumím. Nám bylo jasné, že ty webové stránky nevyvolají jenom pozitivní reakce, ale i negativní a jsme připraveni na vylepšování webových stránek, spolupracovat, jak s Potravinářskou komorou, tak s ostatními.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
To už jste koneckonců avizovali při spuštění této webové stránky, že budete dále vylepšovat funkčnost této stránky. Pan Toman nám říkal, že by se...
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Ano, my bychom chtěli ...
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
... se chystáte k nějakému společnému jednání. To znamená, můžeme si udělat nějaký přehled o časovém rámci, kdy by mohly být stránky vylepšeny, co všechno v tomto ohledu chystáte?
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
... my bychom chtěli, aby více bylo vidět, kde se ta věc stala a kdo ji zavinil a pak samozřejmě i kterého výrobku se ta záležitost týkala. A samozřejmě i spravedlivě rozdělit to, komu co patří. To znamená, jestli je vinen výrobce, či vinen prodejce. To by z těch stránek do budoucna mělo být zcela jistě více znát.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A když jsem mluvila o tom časovém rámci, dokážete si představit ...
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
... a jak dlouho to bude trvat. Já si umím představit, že to bude trvat v řádově dny, týdny, maximálně, protože je to jenom záležitost programátorů a IT techniků.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
V předchozím příspěvku jsme slyšeli, že určit viníka jednoznačně není úplně jednoduché. Myslíte si totéž, nebo s tím nesouhlasíte?
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Viník je pokutován. To je z toho rozhodnutí každé, jak veterinární, tak potravinářské inspekce jasné. Tudíž tam, kdo je na vině, je patrné. Ale my chceme, aby to bylo zřetelnější. To znamená, aby z těch webových stránek, které působí i vizuálně, aby z toho bylo více jasné, kdo, kdy, kde a teprve potom, jakého výrobku se to týká.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Na telefonu je s námi i Milan Teplý, ředitel společnosti Madeta. I vás zdravím. Pěkný večer.
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
Dobrý večer.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Jak vy se díváte na snahu ministerstva zemědělství a Potravinářské inspekce ke spuštění těchto stránek?
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
Já to vysloveně podporuju, ukáže se v celé šíři to, že český zpracovatel produkuje velmi dobré výrobky a samozřejmě každá výroba, já jsem v tom celý život, tak to můžu opravdu potvrdit, samozřejmě tu a tam něco ulítne, je to věc i výstupní kontroly každého výrobce, jak si ochrání to, aby se nějaký výrobek nekvalitní nedostal ven. Říkám to i s tím ohledem, že Madeta si na kvalitě, a to je všeobecně známo, velmi dobře zakládá a na tom webu jsme taky. Já bych...
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, jste. Máte tam dokonce 12 záznamů. Já jsem se na to dívala o nekvalitních potravinách. Čí to byla vina? Vaše?
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
Můžu vás ujistit, že peří za obrázky bude, pokud zjistím, jako čím to je, ale pokud se tam prodávalo zboží, který mělo měsíc prošlou záruční lhůtu, tak je třeba vědět, odkud se tam dostalo, proč ho ten obchodník prodával.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Vy jste to ještě, pane Teplý, vy jste to ještě nezjišťoval, že visíte na těchto stránkách?
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
No samozřejmě zjišťoval, jenže já ten výrobek nemůžu dostat do ruky. Já ho musím posoudit, tam, kde je bakteriologické posouzení, tak já nemám nikdy ve zvyku dozorový orgány nějak ovlivňovat, aby neříkaly, to co mají. Já je naopak chválím, protože my jsme si poměrně dost jistý, ale to víte, pokud teda je bakteriologický posouzení takový, že se posuzuje výrobek, který je 3-4 měsíce starý, tak je to špatné. Ale já se toho dohledám a já bych jenom to, co bylo řečeno, abych teda nerušil plynulost debaty, tak bych podpořil velmi to, abychom ten výrobek, který byl ten dozorovým orgánem, nebo kýmkoliv, zákazníkem, který reklamuje tak abychom byli s tím výrobkem seznámeni, aby nám byl předán, abychom ho mohli posoudit. To se prostě stát může, ale musí se z toho vyvodit závěry, aby se to neopakovalo a tudíž...
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
A ještě nám, prosím vás, řekněte, když jste se objevil na této stránce, nebo respektive společnost, jejíž jste ředitelem, ubývá vám zákazníků, nebo tím pádem i tržeb? Funguje tato stránka v praxi natolik, že to takto pociťujete?
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
Ne, vůbec ne. Protože u Madety celkem se ví, že ty výrobky jsou daleko dobře sledované a že jsou kvalitní. Pokud to ulítlo, tam bylo v jednom případu Eidamská cihla, která byla hořká. No, tak když jí nemůžu následně ochutnat a ty ostatní výrobky, nebo ty šarže, který tam byly dodávaný, tak nemáme možnost senzoricky posoudit, tak se nemůžu přít. To je individuální posouzení, ale s tím se nedá nic dělat. Mně tam vadilo to, když byl prodávaný tavený sýr Lipno s Nivou tak dlouho po záruční lhůtě a samozřejmě Niva je plísňový sýr a ta plíseň je tam do jisté míry dodána.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Ano, ano, Milan Teplý, ředitel Madety. Děkuju vám za váš názor. Na shledanou.
Milan TEPLÝ, ředitel Madety:
Mějte se hezky. Na shledanou.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane Tomane, vy jste sám naznačoval, že vám vadí i to, že na stránkách není informace o tom, zda byla zjednána náprava. Když jsem se před chvílí pana Teplého ptala o tom, jaký má vůbec dopad výskyt společnosti na této stránce, máte vy nějakým způsobem zmapováno, jak rychle lidé reagují na to, že se setkají s nekvalitní potravinou, ať už je tedy vina na straně výrobce nebo obchodníka?
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Tak my zatím sledujeme a vyhodnocujeme ty stránky, protože ty běží teprve pár dní. Nicméně zatím se to neprojevuje přímo na tržbách u výrobců, ale může se to stát a budeme si to analyzovat a podle toho budeme vyvozovat další věci.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Myslíte si také, že by měl být předán nekvalitní výrobek samotnému výrobci, aby si sám otestoval, zda nebylo špatně naloženo s informacemi ohledně výrobku, jak říkal pan Teplý.
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Já si myslím, že výrobce by měl mít možnost si provést svůj rozbor, podívat se na to, aby on sám zjistil, jestli ta chyba byla u něj, nebo jestli byla někde jinde. A to je přesně, co jsem říkal, přece si nikdo nemůže myslet, že pan Teplý od 8 do 12 dopoledne vyrábí kvalitní, od 12 do 4 nekvalitní. Tam se vyrábí celé šarže, jak říkal pan generální ředitel Teplý, může něco ulítnout, ale není to obvyklé. A hlavně za to zboží jsem přesvědčen, že pokud se předá v pořádku obchodníkovi, tak ať si za něj ručí obchodník, ať tam je dodržená veškerá skladovací, veškeré skladovací podmínky.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pane ministře, my už jsme zdůraznili, že za týden existence navštívilo tyto webové stránky milion 800 tisíc lidí. Čekal jste vůbec takovou návštěvnost?
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Nečekal. I když jsem vysokou návštěvnost, vysoký zájem návštěvníků čekal. Protože toho registrujeme čím dál tím více zájem kupovat kvalitní, ptát se, co nakupuji, jestli je to regionální česká potravina, nebo odkud je dovezena.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Kolik potravin vůbec na stránce dennodenně přibývá? Máte nějakou takovouto statistiku, a zda je pochybení spíše na straně výrobce, nebo obchodníka? Dostávají se i tyto informace k vám, nebo je to opravdu tak, jak to kritizoval pan Toman, že ani vy nemáte přehled o tom, kdo udělal chybu na základě čeho se ta nekvalitní potravina nebo jinak poškozená dostala?
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Já bych znovu jenom zopakoval, že na web se dostávají ti, kteří byli pokutováni. To znamená ti, kteří mohou za tu danou situaci. Samozřejmě mohla vzniknout ještě někde hlouběji, ale to, co inspektoři pokutují, tak je to vždycky nějaký právní subjekt, který pokutu dostává. Jinak my zatím opravdu nejsme schopni analyzovat, definitivně, do jaké míry ty webové stránky ovlivnily zájem zákazníků, či nikoliv. My jsme tímto pouze zprostředkovali informaci, abychom se byli schopni těmi statistickými daty seriózně zabývat, potřebujeme delší časovou osu, více týdnů na to, abychom byli schopni to vyhodnotit.
Daniela PÍSAŘOVICOVÁ, moderátorka:
Pánové, já vám oběma děkuju za informace i za to, že jste si udělali čas na Ekonomiku ČT24. Děkuju vám. Na shledanou.
Petr BENDL, ministr zemědělství /ODS/:
Pěkný večer.
Miroslav TOMAN, prezident Potravinářské komory:
Hezký večer.
ministr zemědělství
předseda regionálního sdružení
poslanec PČR