Rozšíření sítě nových pítek v centru města a na Dukle

11. listopadu 2019
Rozšíření sítě nových pítek v centru města a na Dukle

Od května 2019 vedu jednání s vedoucím Odboru rozvoje a strategie Ing.Čadou o instalaci nových pítek v centru města a na Dukle. Je to běžný standard veřejného prostranství v evropských státech.

Předpokládám, že do rozpočtu města na rok 2020 v kapitole Odboru rozvoje a strategie MmP nalezneme kolonku v rozpočtu na projektovou dokumentaci na 10 nových pítek v centru města a poblíž základních škol na Dukle (ZŠ Benešovo náměstí, ZŠ Staňkova, ZŠ Josefa Ressla a ulice Gorkého).

Jedná se o nejvíce exponovaná místa v centru města a na Dukle:

-třída Míru v prostoru u fontány či vhodného hydrantu

(měly by zde být dvě pítka pro tak exponovanou a důležitou pěší tepnu v centru města)

-Komenského náměstí

-prostor Zámku (nejlépe před vstupní bránou do areálu zámku)

-Náměstí Republiky poblíž městské zvonice

-Masarykovo náměstí

-prostranství poblíž Kulturního domu Dukla

-prostranství před ZŠ Benešovo náměstí

-prostranství před ZŠ Staňkova

-prostranství před ZŠ Josefa Ressla

Od května 2019 vedu jednání s vedoucím Odboru rozvoje a strategie Ing.Čadou o instalaci nových pítek v centru města a na Dukle. Nejdříve jsem byl odmítnut, ale následně pan Čada pochopil, že je to vlastně dobrá věc. Poslal jsem mu tedy návrh na umístění pro nová pítka, v září 2019 mi přislíbil, že tyto peníze na zpracování projektové dokumentace budou alokovány do rozpočtu města na rok 2020 a po vypracování projektové dokumentace Odboru rozvoje a strategie MmP budou uvolněny v tzv. změnách rozpočtu (jsou prováděny každý měsíc a odsouhlaseny ZmP) finance na pořízení a instalaci nových pítek.

Shodli jsme se, že Pardubice nemají dostatek veřejných pítek v centru města, která obslouží pěší během letních měsíců dostatkem tekutin a určitou snahou je minimalizovat kolapsové stavy z důvodu dehydratace občanů. Pítka patří do veřejného prostoru, mnozí z nás je uvítáme.

Je to běžný standard veřejného prostranství v evropských státech.

Pevně věřím, že se nám pítka podaří realizovat v tzv. měkkých projektech, které přece jenom jsou snadněji odhlasovatelné, než velké investiční akce.

Zjistil jsem v politice jedno: když není garant, který si nevezme projekt pod svá křídla, jakoby Váš nápad, myšlenka či dobrá věc neměla úspěch k realizaci. Snažím se být garantem, aby nápad byl realizován.

Je třeba vysvětlovat přínos Vašich nápadů pro město kolegům ze zastupitelstva i vedoucím odborům MmP a ,,tlačit“ své nápady vpřed. Nikdo jiný to za Vás neudělá.

Tak pítka ,,tlačím“ a budu čekat až se objeví.