Městu chybí důstojný památník obětem holocaustu

29. října 2019
Městu chybí důstojný památník obětem holocaustu

Chtěl bych rád reagovat na článek Mf Dnes ze dne 27.10.2019 https://www.idnes.cz/pardubice/zpravy/dum-sluzeb-pardubice-synagoga-holokaust.A191025_510209_pardubice-zpravy_mvo

Na říjnovém jednání zastupitelstva města Pardubic dne 24.10.2019 kolega pan Ulrych (KDU-ČSL a nestraníci) otevřel v bodě Diskuze současnou situaci nad pamětní deskou obětem holocaustu, kterou nechalo město Pardubice v roce 1992 instalovat na budovu Domu služeb na místě bývalé židovské synagogy, aby připomínala oběti holocaustu z řad pardubických Židů. Avšak vlastník Domova služeb ji odmítá nainstalovat po rekonstrukci fasády zpět na původní místo.

Kolegu Ulrycha jsem v diskuzi podpořil s návrhem již existujícího řešení památníku ,,Pardubická synagoga“ z roku 2016, který zpracoval Ing. Vejnar pro město. Od té doby se s tímto jeho návrhem nikdo nezabýval a leží tedy ,,na stole“.

Stejně jako pan kolega Ulrych, i já nejsem nadšen ze vzniklé situace s vlastníkem Domova služeb, který nechce umístit pamětní desku, dokud jim společnost Matana a. s. (správce a vlastník židovských památek, hřbitovů a synagog) neprodá pozemky pod bývalou synagogou.

Takový obchod považuji za nevkusný ze strany vlastníka Domova služeb k pietě a úctě obětem holocaustu.

Z článku Mf Dnes ze dne 27.10.2019 je jasně patrné, že jednání mezi vlastníkem Domova služeb a společností Matana a.s. jsou ve slepé uličce. V tomto případě musí být snahou města, aby vybudoval důstojný památník obětem holocaustu s odkazem na přítomnost pardubických Židů a bývalou synagogu na prostranství vedle Domova služeb na Palackého třídě.

Návrh pana Ing. Vejnara je dle mého názoru ideálním řešením uchopení památníku a zároveň řešením celé vzniklé situace. Již před půl rokem jsem si sám uvědomil, že v centru Pardubic není doposud žádný důstojný památník odkazující na oběti holocaustu, židovskou přítomnost v Pardubicích do roku 1945 a také odkaz budoucím generacím, že na těchto místech stávala do konce 50. let 20. století synagoga, a proto jsem kolegu pana Ulrycha podpořil v tomto řešení. Zcela nezávisle na článek ze dne 27.10.2019.

Panu primátorovi Martinu Charvátovi i panu kolegovi Vítu Ulrychovi jsem přeposlal materiál Návrh řešení pietního místa vedle Domova služeb od pana Ing. Vejnara a věřím, že v blízké době Zastupitelstvo města Pardubic odsouhlasí úpravu prostranství vedle Domova služeb, aby důstojný památník obětem holocaustu byl připomínkou a mementem budoucím generacím a uzavřela se tak snaha, aby v centru města Pardubic byl důstojný památník zavražděných pardubických občanů během holocaustu.

Otázkou zbývá, zda případná přeměna prostranství vedle Domova služeb bude nezávisle provedena ještě před celkovou revitalizací Palackého třídy, která se plánuje po roce 2022 anebo bude spojena s celkovou revitalizací. To je však v řešením politickém, jaká varianta bude nejvhodnější.

Mohu slíbit to, že se budu maximálně snažit, aby takový památník vznikl co nejdříve, pokud bude varianta nezávislá na revitalizaci Palackého třídy.