ODS umí pomoci s financováním vězeňské služby

26. července 2012

ODS umí pomoci s financováním vězeňské služby - rozhodnutí starosty z ODS pomáhá městu i vězeňské službě

Věznice nemají peníze, kvůli jejich rozpočtu jsou odvoláváni ministři. Přitom v Pardubicích ODS v praxi ukazuje, jak se tento problém dá řešit.

Stačila trocha odvahy a rozhodnutí starosty městského obvodu Pardubice III.

Již dva roky zde totiž pracují při úklidu veřejných prostranství 4 vězni z pardubické věznice. "Odsouzení muži pracují pět dní v týdnu, 6 hodin denně. Měsíční mzdový náklad na jednoho z nich je necelých pět tisíc korun, přičemž případné prostoje v práci z důvodu špatného počasí nebo nemoci odsouzených nejdou k tíži městského obvodu. Využívání této pracovní síly je tedy pro náš obvod velmi efektivní," říká starosta městského obvodu Pardubice III Vítězslav Štěpánek (ODS). Vězni byli samozřejmě vybráni z těch odsouzených, kteří mohou pracovat mimo brány nápravného zařízení.

A co je výsledkem tohoto projektu? Ušetřené peníze v městské pokladně, pracující vězni a příjem i pro vězeňskou službu, která z příjmu vězňů částečně hradí náklady na výkon trestu. Zároveň tím ODS alespoň zčásti odpovídá na výhrady občanů, že se odsouzení nepodílejí na veřejně prospěšných pracích. "Za více než dva roky této spolupráce mohu konstatovat, že je oboustranným přínosem jak pro odsouzené, tak i pro městský obvod, protože vězni pracují opravdu usilovně a kvalitně," vysvětluje Štěpánek

Starosta Pardubic III i pardubická ODS jsou připraveni poradit i jiným městům a obcím, jak lze snadno a efektivně pomoci veřejnému pořádku i podfinancovanému vězeňství v ČR.

Rozhovor se starostou obvodu Pardubice III naleznete v přiloženém videu.

 

dokument: pdf

Ing. Mgr. Vítězslav Štěpánek

předseda místního sdružení
člen oblastní rady
starosta