Poohlédnutí se za VII. jednáním zastupitelstva města v květnu 2019

14. června 2019
Poohlédnutí se za VII. jednáním zastupitelstva města v květnu 2019

Hlavní body jednání:

1) Problematika RFP a.s. (zvýšení ZK, zrušení usn.)

-byl navýšen základní kapitál Rozvojového fondu Pardubice a.s. o částku 16 miliónu korun.

-všichni členové ODS hlasovali PRO návrh náměstka Jana Mazucha.

2) Žádost o dotace – regenerace veřejných prostranství na sídlištích

-město Pardubice by rádo usilovalo o dotaci na regeneraci 2 veřejných prostranství panelových sídlišť, a to konkrétně III.etapy Závodu míru poblíž ZŠ Závodu Míru a vnitrobloku panelového sídliště Partyzánů X Ležáků v Polabinách.

-žádost o dotaci ze strany města byla ZmP schválena.

-členové ODS hlasovali PRO dotaci.

-avšak během jednání byly vznešeny pochyby o kvalitě ze strany projektové dokumentace, která dle názorů opozičních zastupitelů není dostatečně kvalitní a veřejný prostor nikterak nezlepší, avšak

z důvodu časové tísně (žádost o dotace ze strany města, které může žádat pouze o 2 dotace během roku, ze strany Státního fondu pro bydlení končí ke dni 1.7.2019) nebylo tedy možné neodsouhlasit tyto žádosti, protože by se nestihly přepracovat a tím pádem by město nemohlo čerpat žádné dotace na rok 2019.

3) Individuální dotace z programu podpory ekologické výchovy a osvěty – Ekocentrum PALETA

-ZmP schválilo návrh paní náměstkyně pro životní prostředí Heleny Dvořáčkové dotaci pro Ekocentrum PALETA na rok 2019 v částce 300 000 Kč,- na osvětu, výuku a programy ekologické výchovy.

-všichni zastupitelé za ODS byli PRO.

4) VI. změna rozpočtu města Pardubic – rozpočtové opatření

-návrh náměstka pro rozpočet Jana Mazucha byl schválen, avšak návrh usnesení č. 30 Analýza tržního a městotvorného potenciálu areálu bývalých kaséren T.G.M. v částce 1 700 000 Kč,- nebyl schválen ZmP.

-já osobně jsem hlasoval proti tomuto návrhu, který dle mého názoru neodpovídal potřebám města, abychom si jako samospráva jasně řekli, které sociální vybavení v této lokalitě chceme jako např. škola, školka, domov pro seniory atd.

-z důvodové zprávy této analýzy nebylo jasně patrné brát ohled na potřeby samosprávy a definovat si potřebné sociální vybavení, navrhli jsme možnost zapojit příslušné odborné komise Rady města, aby doporučily a navrhly, co v této lokalitě bychom chtěli. Návrh však byl taktéž zablokován

a neprošel.

5) Dotace a veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotací z Programu podpory kultury

-návrh náměstka pro kulturu Jana Mazucha byl schválen ZmP.

6) Dotace a veřejnoprávní smlouvy z oblasti sportu

-návrh náměstka pro sport Jakuba Rychteckého byl schválen ZmP.

7) Problematika HC Dynamo Pardubice a.s.

-ZmP bralo na vědomí zprávu pana primátora k personálním a organizačním změnách v hokejovém klubu.

8) Novela vyhlášky o veřejném pořádku

-novela vyhlášky byla schválena ZmP.

-novelou se upravuje provozní dobu hostinských zařízení v ul. Štrossova, kde si obyvatelé této části ulice stěžovali na rušení nočního klidu, jedná se o část ulice Štrossova mezi ul. Husovou

X Bubeníkova-Sakařova, kdy novela upravuje otevírací dobu z pátka na sobotu a ze soboty na neděli maximálně do 3. hodiny ranní, v ostatních dnech maximálně do 1. hodiny ranní.

Otevření podniků každý den nejdříve v 10. hodin dopoledních.

-dále novela na návrh MO VI Svítkov zakazuje (kromě určených dnů v roce) používání zábavní pyrotechniky a ohňostroje na Zámečku Staré Čívice, ale i plošně na území MO VI Svítkov.

-obyvatelé žijící poblíž Zámečku Staré Čívice si stěžovali na neobvyklý ruch ze zábavní pyrotechniky provozovanou majiteli resortu ke svatbám, oslavám atd.

-dále novela povoluje některým společenským a kulturním akcím výjimku, kdy jejich program přesáhne přes 22.hodinu během letních měsíců

(Pernštejn fest, ChruFest, 50. výročí Ronal Group, Letní kino atd.)

Videozáznam z jednání ZmP z 30.5.2019 bude k dispozici na:

http://live.publicstream.cz/pardubice/archiv