Ukázalo se, že je poptávka po politicích, kteří slouží lidem

26. května 2019
Ukázalo se, že je poptávka po politicích, kteří slouží lidem

(FORUM 24) Dlouholetý diplomat, ministr, spolupracovník Václava Havla a disident Alexandr Vondra zažívá slavný návrat. Po sedmi letech mimo vysokou politiku se stal skokanem letošních voleb do Evropského parlamentu. Z patnácté pozice skočil na druhou a stal se jedním ze čtyř europoslanců ODS. „Zajímalo mě, jestli je po mých službách poptávka a je-li, no tak starší muž je připraven své zemi posloužit,“ říká v rozhovoru pro deník FORUM 24.

Jaká byla Vaše první reakce? Skočit z patnáctého na druhé místo je skvělý výsledek, nebo ne?

Samozřejmě velká radost. Já jsem projel v posledních týdnech velkou část republiky. Najel jsem asi 12 tisíc kilometrů. Z reakcí lidí jsem měl dobrý pocit a věřil jsem si, ale že to bude takový veleskok, to jsem samozřejmě nečekal a jsem za to rád.

Mluvili jsme spolu týden před volbami, na otázku, jak to dopadne, jste říkal, že máte dobrý pocit, že věříte, že se do EP i z patnáctého místa na kandidátce dostanete. V čem byla tato kampaň jiná? Přece jen už jste jich pár zažil.

Já jsem člověk, který do toho jde i srdcem, nejen hlavou. Je důležité si věřit. Bez toho to nejde. Dal jsem si sedm let od vysoké politiky pohov. Myslím si, že mám co nabízet. I politika je interakce nabídky a poptávky. Zajímalo mě, jestli je po mých službách poptávka a je-li, no tak starší muž je připraven své zemi posloužit. Myslím si, že je tu určitý hlad mezi lidmi, po tom, aby politici dělali to, co mají. Tedy, sloužili lidem.

Přemýšlíte o tom, že byste šel i do voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky?

Nejsem člověk, který by plánoval na deset let dopředu. Mám mandát k tomu, abych hájil naše zájmy v evropské politice a to budu dělat. Využiji své kontakty a schopnosti k tomu, abych zmírnil to, k čemu tady dochází mezi elitami a míněním většiny lidí. Budu se snažit hledat spojence pro rozumnou politiku, abychom zachránili projekt Evropské unie před sebevraždou. To je v našem zájmu. Dál zatím nepřemýšlím.

Na jakou oblast se v Evropském parlamentu zaměříte?

Na tři věci. Mám kompetenci v evropských a bezpečnostních tématech. Tomu se věnuji celoživotně. Dost o tom vím a mám své kontakty. Za druhé si kladu osobní cíl, přispívat k tomu, aby se eliminovalo odcizení mezi elitami a míněním většiny lidí. Čili neplánuji zmizet na roky do Bruselu. Budu se sem pravidelně vracet a ptát se na to, co si myslí lidé. Na to budu přirozeně reagovat. Třetí věcí je, že musíme nacházet balanc mezi zájmy českého byznysu, protože 80% vyvážíme na západní trhy. To na straně jedné a na straně druhé je životní prostředí. Rovnováha je poslední dobou značně narušována a já mám obavu, že by na to naše země mohla tvrdě doplatit.

Jak hodnotíte výsledek voleb hnutí ANO? Babiš sice vyhrál, ale za velké vítězství to považovat nejde, obzvláště v poměru k tomu, co to stálo.

Myslím si, že hodnocením byly ty pohřební tváře na včerejší tiskové konferenci. Získali daleko méně, než plánovali a než ukazovaly předvolební průkumy. Myslím si, že zahájily trajektorii ústupu ze scény. Andrej Babiš bude mít v Evropě obrovské problémy, kvůli jeho konfliktu zájmů. Nepochybuji o tom, že příští parlamentní volby ODS, která pravidelně zdvojnásobuje svoje volební výsledky, vyhraje a její číslo bude začínat dvojkou.

Rozhovor vyšel na serveru Forum24.cz.

Alexandr Vondra

kandidát do Evropského parlamentu
člen výkonné rady