Proč vydat místopředsedkyni sněmovny?

3. července 2012
Proč vydat místopředsedkyni sněmovny?

V posledních dnech jsme mohli být svědky toho, jak se jednotlivá media a dokonce i ,,někteří političtí matadorové“ horentně vyjadřovali ke kauze místopředsedkyně poslanecké sněmovny JUDr. Vlasty Parkanové.

Mohli jsme být dle mého názoru svědky spousty účelových polopravd a dezinformací, na které bych chtěl alespoň částečně zareagovat.

    Především bych chtěl upozornit na fakt, že Policie ČR v dnešních dnech pouze v souladu s ustanovením článku 27 odst. 4 Ústavy žádá o souhlas s trestním stíháním místopředsedkyně sněmovny. Vůbec se v dnešních dnech a v této fázi prověřování možného spáchání trestného činu nedá hovořit o tom, že by byla vinná ze spáchání trestného činu. Mezi zahájením trestního stíhání a pravomocným rozsudkem uznávajícím paní místopředsedkyni vinnou je ještě velmi dlouhá cesta, která ani nemusí skončit samotným projednáváním před soudem. V tomto momentu bych chtěl především upozornit na fakt, že toto trestní stíhání, za předpokladu, že s ním poslanecká sněmovna vysloví souhlas, může skončit těmito možnostmi:

1, Postoupením věci jinému orgánu §171 TZ (Trestní zákoník)

2, Zastavením trestního stíhání §172 TZ

3, Přerušením trestního stíhání §173 TZ

4, Podmíněným zastavením trestního stíhání §307 TZ

5, Narovnáním §308 TZ

6, Podáním obžaloby- po podání obžaloby následuje řízení před soudem, kdy vznikají další možnosti skončení trestního řízení jinak než uznáním obžalovaného vinným (např. zastavením trestního stíhání či jeho přerušení) a pravomocným odsuzujícím rozsudkem (např. možnost odvolání)

    Jak můžeme všichni výše vidět, tak doopravdy současné samotné požádání o vydání paní místopředsedkyně sněmovny neznamená nic v tom smyslu, že je vinna ze spáchání některého trestného činu.

    Proto si myslím, že současná hysterie ohledně její kauzy je naprosto zbytečná a především z úst ministra financí nepatřičná k práci policie a naší justice. Paní místopředsedkyně se zatím nemohla ani ke své kauze před orgány činnými v trestním řízení vyjádřit, neboť není prozatím sněmovnou vydána. Jestli je pravdou, že je nevinná, tak zajisté hned při následném výslechu před policií předloží, tak dostatečně silné důkazy o své nevinně, že trestní stíhání bude okamžitě zastaveno.

    Přejme paní místopředsedkyni mnoho štěstí a doporučme její vydání. Nedělejme z ústavních činitelů něco víc, než je každý občan České republiky.

Daniel Rada

člen místní rady
člen regionálního smírčího výboru
zastupitel