Cestovní kancelář „Kůrovec"

2. května 2019
Cestovní kancelář „Kůrovec"

(Deník) Po dobu téměř dvaceti let nás ekologističtí aktivisté nevládních organizací přesvědčovali, že „kůrovec je lékař lesa".

Někteří představitelé Národního parku Šumava ještě v devadesátých letech tvrdili, že kůrovec napadá pouze staré a nemocné stromy. A aktivističtí vědci přidávali, že kůrovec přeletí pouze cca 200 metrů, takže nemůže ohrozit okolní lesy.

Dnes na Česko dopadá písek přinesený větrem ze Sahary, a tak lze téměř s jistotou předpokládat, že vítr přenese vylíhlého kůrovce na větší než dvěstěmetrovou vzdálenost.

V rámci dlouhodobého sporu o budoucnost lesů Šumavy zapadla informace, že sám národní park těží a prodává ročně dřevo za cca 100 až 130 milionů korun, čímž si zajišťuje část prostředků na svůj provoz.

Rozhodnutím ministra Bursíka nezpracovávat polomy po orkánu Kyrill v roce 2007 byla na Šumavě rozpoutána kůrovcová kalamita a dřevo napadené kůrovcem putovalo k dřevozpracujícím závodům po celé republice, resp. po celé střední Evropě.

Toto dřevo z národního parku nemohlo, resp. nesmělo být chemicky ošetřeno, a nebylo-li včas zpracováno, vytvořilo pro kůrovce bezplatnou „cestovní kancelář".

Kvůli této cestovní kanceláři se stal kůrovec nejen problémem Šumavy, ale problémem lesů celé České republiky. Ekologisté nás stále ještě poučují o tom, že je potřeba na Šumavě rozšiřovat bezzásahové zóny a že smrk vlastně do českých lesů nepatří. Tito lidé však zcela zapomínají na to, že nebudeme-li mít lesy, nebudeme mít vodu.

Na uschlých kopcích Šumavy neprší a letní povrchová teplota dosahuje 60° Celsia. Začali jsme na Šumavě a čeká to celou Českou republiku. Děkujeme!