Ve Frenštátě pod Radhoštěm opět vlaje tibetská vlajka

12. března 2019
Ve Frenštátě pod Radhoštěm opět vlaje tibetská vlajka

Přesně před šedesáti lety, 10. března 1959, vypuklo ve Lhase povstání proti čínským obsaditelům. Vzpoura byla tvrdě a krvavě potlačena, stejně jako další pokusy Tibeťanů o vzdor proti novým vládcům. Otázka Tibetu se postupně stala symbolem boje za svobodu, příkladem vzdoru malého národa proti velkému. Bohužel však také předmětem politického kýče a oportunismu.

Jako rozumný, pravicový politik jsem proti násilným pouličním protestům, proti krvavým odplatám, proti rozbíjení států. Zároveň ale nechci a nemohu přivírat oči před podstatou tibetské otázky. Před bojem za svobodu, před odvahou postavit se okupantům, jakkoliv jsou v přesile.

Čína je dnes stále výraznějším globálním hráčem, jak na politickém, tak ekonomickém poli. Toto je realita a kdo jí odmítá uznat, ať se podívá, kde byl vyroben jeho "americký" mobilní telefon... Nenaskakujme na vlnu naivismu a výzvy k ignorování či snad bojkotování Číny a jejího obchodního potenciálu. Zároveň ale nezapomínejme na naše hodnoty a nebojme se mluvit se sebesilnějším partnerem o věcech, které se nám nelíbí. Tím si nejen posilujeme své vlastní sebevědomí, ale zároveň i vydobýváme respekt u druhé strany.

Dnes si ale především připomeňme památku desítek tisíc Tibeťanů, kteří za povstání z roku 1959 zaplatili životem. A nezapomeňme, že svoboda je jednou z nejcennějších věcí, které máme.

Jakub Janda

poslanec PČR