Podobnost našich krajů není čistě náhodná

26. června 2012
Podobnost našich krajů není čistě náhodná

Vzpomínejte se mnou. Krajské volby 2008 vyhráli plošně a jednoznačně sociální demokraté slibem na proplácení poplatků u lékaře a za hotelové služby v nemocnici. Nachytaným voličům už nevadilo, že oněch 30 korun zaplatili z druhé kapsy daňových odvodů. Samozřejmě s přirážkou na nutnou byrokracii, ale kdo by chtěl slevu zadarmo?

Zásadový levicový volič s klidem přešel i tu skutečnost, že sliby platily jen krátce po volbách. V krajích se upekly koalice s komunisty, nebo se jejich spolupráce nakoupila za teplá místečka nově zřízených úřadů pro soudruhy, jako na Vysočině. To se to vládne.
Jenomže ne každý takové opojení moci morálně ustojí. Cinknuté stomilionové zakázky na záslužné opravy památek a chvályhodné vybavení nemocnic se staly nejčastějšími fintami mravně padlých. Shodou okolností v kraji Vysočina vysoutěžila společnost Puro-klima, jejíž manažer sedí ve vazbě kvůli korupční „kauze Rath“ zakázky zhruba za 350 miliónů.
Teď jsme v čase, kdy začínáme sklízet, co jsme zaseli v minulých krajských volbách. Ve středních Čechách už je po dožínkách. V severních Čechách a na Moravě právě sklízí. Sčítají výnosy, ztráty a sazby. Inu tak už to chodí. Všichni žijeme z práce. Jenom někteří z práce těch ostatních.

MUDr. Radek Černý

místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady
zastupitel