Atraktivita investování v Evropě

9. června 2012
Atraktivita investování v Evropě

Výbor pro regionální rozvoj Evropského parlamentu vydal moje stanovisko ke zprávě z vlastní iniciativy s názvem Atraktivita investování v Evropě. Podstatou zprávy je upozornit na snižující se míru zahraničních investic v Evropské unii a vybídnout k příslušným opatřením Evropskou komisi.

Potvrzuje také důležitost politiky soudržnosti pro investice v Evropě. Doporučuje, aby podpora z evropských fondů nebyla omezována velikostí podniků, aniž by tím byla dotčena specifická a cílená podpora malých a středních podniků. Velké a malé a střední podniky totiž vytvářejí prostředí vzájemné závislosti, které je prospěšné pro všechny zúčastněné strany.

Možnost podpory produktivních investic velkých podniků z EU může rozhodnout o tom, zda půjdou jejich investice do Evropy, či nikoli. Navíc tyto investice vytvářejí pracovní příležitosti, což je hlavním cílem podpory EU a příspěvku ke zvýšení její konkurenceschopnosti. Stanovisko se také zmiňuje o nutnosti pokračovat v investicích do infrastruktury v méně rozvinutých regionech a roli měst a městských metropolí pro tyto investice.

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda EP