Nikdy jsme nebyli kapitulantským národem

18. června 2012
Nikdy jsme nebyli kapitulantským národem

Předseda vlády Petr Nečas se zúčastnil pietního aktu na památku sedmi parašutistů a účastníků atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v nacisty obklíčeném pravoslavném kostele Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze.

„Byli to velcí synové našeho národa bez jakéhokoliv patosu. Byl to velký okamžik našich dějin, který mimochodem popírá takový ten mýtus, který pejorativně někdy říkáme sami o sobě, že jsme kapitulantský národ. Tito muži nekapitulovali, bojovali skutečně do posledního náboje a nikdy se nevzdali,“ řekl premiér.

V kryptě pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v pražské Resslově ulici se před 70 lety, 18. června 1942 bránilo sedm československých parašutistů proti 800 nacistickým vojákům. Po sedmihodinovém boji byli všichni parašutisté mrtví.

„Nikoliv pouze tato akce zahraničního odboje, ale i ta obrovská podpora v odboji domácím jenom potvrzuje to, že náš národ bojoval za svoji svobodu, že jsme nikdy nebyli právě oním kapitulantským národem a stovky a tisíce lidí, kteří přímo nebo nepřímo pomáhali, kteří ale také zaplatili svými životy, potvrzují, že za svobodu náš národ bojoval,“ dodal předseda vlády.

Stateční výsadkáři v čele s Janem Kubišem a Jozefem Gabčíkem provedli 27. května úspěšný atentát na zastupujícího říšského protektora v Čechách a na Moravě Reinharda Heydricha. Heydrich, který chtěl potlačit český odboj a také vyřešit "židovskou otázku", po zranění dne 4. června zemřel, parašutisty ale zradil jejich kolega.
RNDr. Petr Nečas

předseda strany