Žádným údajným otcem brněnské koalice nejsem

22. října 2018
Žádným údajným otcem brněnské koalice nejsem

(Lidové noviny) Reakce Pavla Blažka na komentář šéfredaktora Lidových novin Ištvána Léka.

Po komunálních volbách se v Praze náhle vynořilo několik Brnologů či spíše Brnomytologů. V pátek se k nim přidal ve svém článku „Piráti v zálivu dona Pabla“ i šéfredaktor LN Ištván Léko.

Jeho text je prost faktu, ale zato plný skutečností, jež jsou „údajně“ anebo dokonce, jak sám autor, „neví se“. A protože se Brnomytolg Léko neobtěžoval si fakta zjišťovat, třeba tím, že by se mne zeptal, a rovnou andersenovsky psal, musím jeho „novinářskou“ práci nahradit já.

Tak předně: „Údajným otcem myšlenky nové brněnské koalice“ nejsem já ani nikdo ze žádného „zákulisí“, jak s oblibou píší i jiní pražští Brnologové. Koalice vznikla dohodou mezi naprosto transparentně zmocněnými vyjednavači čtyř politických stran. Ti se rozhodli, možná každý z jiného důvodu, že s ANO do koalice nepůjdou a vytvoří koalici vlastní. Nikoho dalšího včetně mne k tomu nepotřebovali, nevím ani k čemu.

Léko píše, že „se neví“, kdo mi dal „přezdívku Don Pablo“. Nevím, jestli se ví, ale já to vím. Když jsem se stal náhle v roce 2012 ministrem, byli to jako teď náhlí pražští Brnologové, kteří volali do Brna, co jsem zač. A jak už to tak bývá, v zájmu „objektivity“ volali hlavně mým politickým odpůrcům. A dovolali se místnímu mediálnímu mágovi z hnutí Žít Brno Svatopluku Bartíkovi. A právě ten tehdy pohotově a vlastně geniálně vymyslel tuto přezdívku. (Pan Bartík mi to vše později vylíčil.) A jak říkal Werich: „To je blbý, to se bude líbit!“, přezdívka se ujala. Vůbec se ve werichovském smyslu nedivím, že tak zaujala i pana Léka.

Za nehoráznost považuji tvrzení Léka, že jsem „jako lev bojoval za ostudnou policejní reorganizaci“. To je naprostá lež, kterou Léko vůbec nemůže opřít o žádná fakta. Jako poslanec jsem v této věci vystupoval v médiích mnohokrát, a i kdyby Léko hledal, jak chtěl, jakože nehledal, nic takového, co tvrdí, by tam nenašel. Zabránit „ostudné reorganizaci“ mohli například ministři za ANO, kdyby alespoň jeden z nich dal vládě návrh na příslušné usnesení. Ani jeden z nich včetně Andreje Babiše nic takového neudělal a nesou tak za „ostudnou reorganizaci“ spoluodpovědnost. Já jako opoziční poslanec nikoli.

Markéta Vaňková na svůj Facebook už před několika dny napsala jasný komentář k jejímu zastupování firmy Brandson Enterprises. Odkazuji na něj a odmítám tvrzení, že to Piráty nezajímá. Pokud vím, zajímají se o spoustu informací o členech případné budoucí Rady města Brna. A na rozdíl od Léka, než si učiní závěr, tak se jich zeptají.

Poznámka: Tučně vyznačenou část reakce Pavla Blažka Lidové noviny neotiskly.

Pavel Blažek

poslanec PČR
předseda regionálního sdružení RS ODS JMK