Energetik má za sebou 10 let

24. září 2018
Energetik má za sebou 10 let

(Noviny Kraje Vysočina) Vidím to, jako by to bylo dnes. Byl jsem tehdy hejtmanem Vysočiny (a někde v koutku své duše také pořád učitelem matematiky a fyziky) a seděli jsme s tehdejším vedením Střední průmyslové školy Třebíč (SPŠ Třebíč) a bavili se o dalších plánech a potřebách školy.

Samozřejmě, těch požadavků na podporu a investice od kraje bylo, jako ostatně téměř všude, více než jsme mohli splnit.

A tak jsem se tehdy mezi vyslovením požadavku na stavbu nového hřiště a žádostí o přidělení investic na opravu toalet zeptal, zda náhodou škola neuvažuje o zřízení nového oboru, který by byl potřebný a atraktivní a třeba pomohl v popularizaci a rozvoji celé průmyslovce.

Po počáteční ne úplně vřelé reakci na můj návrh slovo dalo slovo a v krátké době se vyučujícím SPŠ Třebíč ve spolupráci s odborníky ze skupiny ČEZ – především jaderné elektrárny Dukovany a Krajem Vysočina podařilo připravit obsahovou náplň nového oboru ENERGETIK.

V roce 2008 tak vznikl na SPŠ Třebíč v oboru energetiky unikátní vzdělávací program, který není vyučován na žádné jiné střední škole v ČR. Za 10 let tak škola vychovala desítky absolventů, kteří se uplatňují zejména ve firmách zabývající se distribucí a výrobou elektrické energie.

Zkrátka v Třebíči již 10 let vychovávají nedostatkové techniky a nejcennější je, že se daří i díky spolupráci s odborníky z praxe udržovat vysokou úroveň výuky a v naprosté většině i zájem o studium nad kapacitou oboru.

Jsem přesvědčen, že při příležitosti desetiletého výročí se sluší dobře odváděnou práci připomenout, poděkovat a především popřát sílu, úspěchy a vytrvalost do dalších let.

Miloš Vystrčil

místopředseda strany
předseda senátorského klubu