Školství je top priorita

18. dubna 2016
Školství je top priorita

Říká se, že nejlepší investice je ta do vzdělání vlastních dětí. Na této okřídlené větě je mnoho pravdy a neměli by se jí držet pouze rodiče, ale i obec jakožto zřizovatel sítě mateřských a základních škol. Pokud má Sedmička zdůrazňovat a rozvíjet určité místní specifikum, měly by to být právě kvalita a dostupnost školního vzdělání.

V tomto ohledu má Praha 7 velmi dobré předpoklady. Hlavní město je nepochybně nejsilnějším magnetem pro lidi s vysokoškolským diplomem nebo s maturitou v rámci ČR. Sedmička pak patří mezi městské části, kde jich žije největší podíl. Je to dobře, protože vzdělaní rodiče zpravidla ve vzdělání podporují své děti. Svědčí to ale i o tom, že má Praha 7 z pohledu rodičů v celopražském srovnání dobře fungující síť mateřských a základních škol. V posledních deseti letech do ní městská část investovala stovky milionů, za které se zlepšoval nejen technický stav budov a vybavení, ale budovala i nové kapacity především v mateřských školách.

Určitě je třeba v tom pokračovat, ostatně baby-boom se letos poprvé projevil už i u zápisů do základních škol. Rekonstrukce a dostavby nových tříd jsou nepochybně důležité, ale neměly by zastínit jiný cíl, který je pro české i sedmičkové školství naprosto klíčový. A to je udržet a získat dobré učitelky a učitele nejen kvalitními pracovními podmínkami, ale především platovým ohodnocením. Schůdnou cestou je navýšení nenárokové části mezd, které nyní ODS prosazuje na celostátní úrovni. A pokud se podaří tento dluh vůči učitelům odstranit, bude z toho mít užitek i Praha 7.