Výstaviště potřebuje i nové nápady

15. ledna 2016
Výstaviště potřebuje i nové nápady

Holešovické Výstaviště je celopražsky významný areál, který během více než sto let své existence ovlivňoval utváření naší čtvrti. O jeho budoucnosti bylo do značné míry rozhodnuto v roce 2014, kdy byl areál pronajat městské společnosti Rozvojové projekty Praha.

 

Výstaviště se má otevřít do Stromovky, plánuje se rekonstrukce areálu a byla vyhlášena soutěž na dostavbu Průmyslového paláce. Tyto kroky občanští demokraté podporují, ostatně obdobná opatření měli ve svém volebním programu.  
Jako tradiční dominanta celého areálu si Průmyslový palác zaslouží citlivý přístup, který zaručí, že dostavba zničeného křídla bude s maximální věrností odpovídat původní podobě. Rekonstrukcí by měl ale současně projít celý objekt tak, aby v něm Praha získala moderní multifunkční prostor k pořádání veletrhů a výstav, ale i kulturních a společenských akcí.  

 

Na obnovu paláce by měla navázat rozumná a promyšlená rekonstrukce celého areálu, která povede k rozšíření jeho funkcí. Vzhledem k poloze v širším centru, blízkosti parku a řeky od nového Výstaviště Pražané očekávají kvalitní příležitost pro kulturní aktivity, aktivní sport, relaxaci a zábavu. 

 

Má-li Výstaviště znovu získat významné postavení na mapě města, nestačí ho jen opravit. Jsou zapotřebí i nápady, které přivedou nové návštěvníky a turisty. Na rozdíl od evropských metropolí (Paříž, Berlín, Varšava) a některých českých měst (Plzeň, Liberec), chybí Praze tzv. science centrum, kde se mohou děti i dospělí seznámit s vědou a technikou pomocí zábavných interaktivních exponátů a experimentů. Nestálo by za to, aby takové centrum vzniklo právě v Praze 7, čtvrti s industriální tradicí, v blízkosti Planetária a Technického muzea?