Program vládní koalice je plytký. Slibuje všechno všem, připomíná sběrné suroviny

11. července 2018
Program vládní koalice je plytký. Slibuje všechno všem, připomíná sběrné suroviny

(E15) Žádné vize, ambice ani reformy. Nic z toho podle šéfa opozičních občanských demokratů Petra Fialy vláda Andreje Babiše nenabízí, jak Fiala uvedl v rozhovoru pro E15. S podporou této pravicové strany tak nový kabinet při hlasování o důvěře počítat nemůže.

 
Řekl jste, že vládní programové prohlášení připomíná sběrné suroviny. Čím?
 
Slibuje všechno všem, navíc ve velmi obecných rysech. Premiér například říkal, že děti tloustnou a že to vláda vyřeší. Nevíme ale, jak toho chce dosáhnut. Je to sbírka nějakých nápadů, u nichž chybí konkrétní opatření. Postrádáme vize, reformy. V programu se píše o důchodové reformě, ale není tam ani náznak, jakým směrem by se měla ubírat. Už minulá vláda, v níž ANO Andreje Babiše bylo, slibovala rozvoj dopravní infrastruktury, nový daňový zákon nebo vyrovnané rozpočty. Nic z toho nesplnila.
 
Co by tedy v prohlášení mělo být?
 
Především srozumitelná vládní politika. Třeba cíl, aby Česko patřilo mezi deset nejrozvinutějších a nejbezpečnějších zemí na světě. Nedostatečné programové prohlášení je určitě důvod, proč ODS vládu nepodpořila.
 
Je to také vláda, která poprvé v našich demokratických dějinách vrací komunisty k moci. A jakou má Babišův kabinet politickou kompetenci, když v něm není ministr zahraničí?
To je skutečně unikátní situace. Po půl roce vyjednávání jde o jednoznačnou neschopnost premiéra.
 
Co ještě ODS vadí?
 
Jde i o personální kontinuitu. Vidíme, že jeden z největších problémů země je dopravní infrastruktura. Za minulé vlády se postavilo méně kilometrů dálnic, než v době ekonomické krize. Proto je nepřijatelné, aby ve funkci pokračoval stejný ministr dopravy, který to způsobil.
 
(Autor: Pavel Otto)
 
Petr Fiala

předseda ODS