Jak hospodaří Unie? Chyby, kam se podíváš

10. listopadu 2011
Jak hospodaří Unie? Chyby, kam se podíváš

Evropský účetní dvůr vydal svou již šestnáctou výroční zprávu o hospodaření Evropské unie. Jako pokaždé, i letos konstatuje, že peníze - celkem více než 117 miliard EUR - byly vynaloženy legálně, ale se spoustou chyb.

"Evropská komise zvládá nakládání s penězi o něco lépe než v předchozích letech," hodnotí letošní zprávu europoslankyně Andrea Češková z ODS a členka europarlamentního výboru pro rozpočtovou kontrolu. "Dvě rozpočtové kapitoly byly dokonce ohodnoceny jako bezproblémové. Všechny ostatní ale stále vykazují ohromné množství chyb. V případě dvou největších výdajových kapitol, které se týkají zemědělství a politiky soudržnosti, Účetní dvůr našel 27, resp. 36 procent chybných operací." 
 
Podle Andrey Češkové vykazuje celkem 92 % evropského rozpočtu významnou míru chyb. "Ta čísla jsou stále alarmující," říká europoslankyně. "Hlavní díl viny bohužel nesou členské státy, které většinu evropských peněz spravují a rozdělují doma. Například nesou plnou odpovědnost za politiku soudržnosti, tedy rozdělování peněz z tzv. strukturálních fondů EU" 
 
Příklady zmíněné ve zprávě účetního dvora jsou mnohdy smutným obrazem zacházení s veřejnými prostředky. Zemědělci pobírají dotace na větší plochy, než ve skutečnosti obhospodařují, nebo na pastviny, které pastvinami vůbec nejsou. Příjemci si nárokují neoprávněné nebo nevynaložené náklady, obcházejí se výběrová řízení. 
 
I Evropská komise má však svůj díl másla na hlavě. Zpráva Účetního dvora hovoří o těžkopádných kontrolních mechanizmech a příliš složitých pravidlech pro čerpání prostředků. 
 
Příkladem toho, jak Evropská komise sama nedokáže uhlídat vlastní hospodaření, je Evropská policejní akademie CEPOL nedaleko Londýna. Účetní dvůr dodnes neschválil její účty dokonce za rok 2008. Zaměstnanci školy totiž zjevně utráceli peníze v rozporu pravidly, většinou za nábytek, vozidla nebo mobilní telefony. Časté bylo také využívání služebních vozidel k soukromým účelům nebo proplácení ryze soukromých výdajů. 
 
"K výdajům chyběly doklady, cestovní příkazy se nedaly prověřit nebo nedávaly smysl," říká Andrea Češková. "To je vyloženě skandální. Kdyby takto hospodařil jakýkoli příjemce dotací, musel by okamžitě všechno vrátit a dost možná by šel k soudu. Nevládní organizace musejí vykazovat každý halíř a absolvují nekonečné dohady s kontrolory. Neschopná evropská instituce ovšem, jako v případě CEPOLu, prostě přijme ´akční plán´ k nápravě a nikdo za škody nezodpovídá. Hlasování o CEPOLu bylo navíc odloženo, aby dostalo vedení akademie možnost škody napravit." 
JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP