Zjednodušení mezinárodních rozvodů o krok blíž

1. prosince 2011
Zjednodušení mezinárodních rozvodů o krok blíž

Brusel - Počet národnostně smíšených manželství v evropských zemích každým rokem narůstá. Stejně tak ale roste i počet rozvodů. V případě partnerů z různých zemí jde o nesmírně komplikovanou záležitost, protože pravidla pro rozchod jsou velice rozdílná. Snaha několika evropských zemí domluvit se na společných pravidlech se může stát skutečností, souhlasil s ní totiž příslušný výbor Evropského parlamentu.

"Pokud je čtrnáct států ochotných se domluvit, pak mohu jen gratulovat," řekla po hlasování europoslankyně Andrea Češková. "Navíc v tomto konkrétním případě může posílená spolupráce přinést občanům prospěch."
 
Podle Andrey Češkové nejde rozhodně o legislativu, která by rozvodovost podporovala, jak tvrdí někteří kritici. "Je bohužel pravda, že se skoro každé druhé manželství v Evropě rozvádí. Pokud se to ale navíc děje v právním zmatku, velice tím trpí děti. V propojené Evropě nemůžeme dělat, že tento problém neexistuje."
 
Podle návrhu čtrnácti evropských zemí by si partneři rozdílných národností mohli vybrat, zda se budou rozvádět podle právního řádu země manžela nebo manželky. Pokud by se nedohodli, právo by se volilo podle dalších kritérií, především podle posledního společného bydliště.
 
Institut "posílené spolupráce" zavádí Lisabonská smlouva. Jde o to, že se několik zemí EU může nezávisle na ostatních domluvit na společných pravidlech, pokud s tím vysloví souhlas většina v Radě ministrů a Evropský parlament. Rozvody smíšených párů tvoří první oblast, kde se o posílené spolupráci vážně uvažuje.
 
Konečné slovo ze strany Evropského parlamentu má padnout na prosincovém zasedání ve Štrasburku (13. - 16. 12.).
JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP