Tisková zpráva ODS Brno - město ze dne 21. 5. 2018

21. května 2018
Tisková zpráva ODS Brno - město ze dne 21. 5. 2018

1) PARKOVÁNÍ V OKOLÍ OBILNÍHO TRHU

Počátkem května odstartovala městská společnost Teplárny Brno další etapu potřebné výměny zastaralých parovodů za horkovody, která se letos dotýká hlavně okolí Obilního trhu a Úvozu. Rekonstrukce rozvodů je nutná a potřebná pro stabilizaci ceny tepla do dalších let, pokulhává však zajištění náhradního parkování a především informovanost obyvatel dotčených lokalit, kde kvůli stavebním pracím bude postupně zrušeno až 600 parkovacích míst. Problém se týká především ulic Grohova, Gorkého, Arne Nováka, Jaselská a dalších.

Ani společnost Teplárny Brno a.s., ani vedení města Brna neměly totiž před započetím této fáze rekonstrukce potřebu občanům vysvětlit, proč dojde k rozkopání ulic, a problém s úbytkem parkovacích míst se řešil až na poslední chvíli. Teprve v minulém týdnu došlo ze strany Tepláren formou letáku k informování obyvatel dotčených ulic o tomto investičním záměru.

„Když se tatáž rekonstrukce prováděla v minulém volebním období kolem Zahradníkovy a Botanické, tehdejší vedení města umožnilo parkovat obyvatelům dotčených ulic bezplatně na parkovišti u polikliniky Zahradníkova a s dostatečným předstihem Brňany o dané situaci informovalo. Obdobný postup bychom očekávali i nyní,“ uvedla JUDr. Markéta Vaňková.

Navíc se v bezprostřední blízkosti Obilního trhu nachází plocha naprosto vhodná k parkování několika desítek aut, a to pozemek p.č. 717/4 v k.ú. Město Brno (v minulosti byl dokonce jako parkovací plocha využíván), který je ve vlastnictví města Brna. „Bohužel je však tato plocha uzavřena závorou a pevně uzamčena řetězem,“ upozorňuje Markéta Vaňková a nabízí i další řešení, jak zmírnit problémy s parkováním: „Dle našeho názoru by bylo možno prozatímně parkovat částečně i na okolních pozemcích, které jsou taktéž majetkem města Brna, i když se nejedná přímo o zpevněné plochy (pozemky p.č. 717/3, 717/2 a 716/1). Rozhodně by se však dalo parkovat na části pozemku p.č. 723, který je ve vlastnictví Jihomoravského kraje a na kterém by opět bylo možno zaparkovat desítky aut. Je škoda, že když jsou jak ve vedení města, tak ve vedení kraje zástupci hnutí ANO, přichází s tímto řešením opoziční strana.“

 

2) JANÁČKOVO KULTURNÍ CENTRUM – ZMAŘENÉ PARKOVÁNÍ?

Výsledkem práce vedení města v minulém volebním období, jehož součást tvořila i ODS, bylo také zahájení první etapy stavby JKC. Výsledkem se mělo stát vybudování podzemního parkoviště s kapacitou 195 parkovacích míst. „Byli jsme přesvědčeni o tom, že ihned po předání stavby začne tento parkovací dům sloužit obyvatelům města Brna. K předání stavby sice došlo letos v únoru, bohužel však vedením města bylo rozhodnuto, že parkovací dům do doby zahájení a realizace druhé etapy výstavby JKC nebude využíván,“ upozorňuje Petr Kratochvíl. V současné době probíhají práce na projektu pro stavební povolení na další etapu,takže zahájení prací nelze předpokládat dříve než v termínu duben 2020. (Nejprve musí být dokončen projekt pro stavební povolení a musí být vydáno stavební povolení, následně bude vybírán zhotovitel stavby, vše v souladu se zákonnými termíny, především však samozřejmě musí být zajištěno financování stavby, které dosud není vyřešeno, takže i duben 2020 je termín nejistý.)

Proto si myslíme, že je ideální, aby dokončená stavba byla využívána pro parkování občanů, a to i s přihlédnutím ke skutečnosti, že v centru Brna je nedostatek parkovacích míst. Mimo jiné také vzhledem k rekonstrukci Dominikánského náměstí, díky které došlo v nedávné době k úbytku 65 parkovacích míst.  Dalším bezesporu důležitým důvodem je záměr vedení města zahájit od 1. 9. 2018 projekt rezidentního parkování“ navrhuje Petr Kratochvíl.

Proto, aby předmětná stavba splňovala podmínky pro provozování parkovacího domu, je však třeba investovat do dokončení stavby cca 35 milionů Kč (mimo jiné na vybudování bezpečnostního, kamerového a závorového systému a příslušné technologie).

„Vedení města není tomuto řešení nakloněno a chce pouze zakonzervovat stávající stavbu za skoro 200 milionů korun, což je dle našeho názoru škoda. Pokud bychom předpokládali, že parkovací dům bude obsazen pouze v pracovní dny 12 hodin denně, v počtu 150 parkovacích míst, při sazbě 40,- Kč/hod, činil by roční výnos cca 19 milionů korun. Pokud by byl parkovací dům otevřen v září 2018, do plánovaného zahájení 2. etapy výstavby JKC nejdříve v dubnu 2020, by byl výnos celkem cca 32 milionů korun. Tím pádem by došlo k zaplacení investice, a co je nejdůležitější, lidé by v centru měli kde parkovat. V opačném případě to však bude znamenat neprůchodnost a neprůjezdnost celého dotčeného území na několik desítek měsíců, možná i několik let,“ varuje Petr Kratochvíl.

Věříme, že si to vedení města uvědomí a nabídne Brňanům a návštěvníkům možnost využívat vybudovaná parkovací místa dříve, než bude postavena 2. etapa JKC.