Úřady musejí prošetřit čerpání fondů EU v regionech

5. června 2012
Úřady musejí prošetřit čerpání fondů EU v regionech

Brusel - Závažná podezření na možné zneužívání evropských dotací v několika regionech začínají vážně ohrožovat nejen reputaci České republiky v EU, ale i státní rozpočet země. V Bruselu to řekla europoslankyně a členka Výboru pro rozpočtovou kontrolu Andrea Češková (ODS).

"To, že můj belgický kolega Derk Jan Eppink na problém upozornil ostatní europoslance, je jen malá ukázka toho, jak se v Bruselu podstatně mění nálada," říká Andrea Češková. "Už několik let pronásleduje EU ekonomická stagnace a sílí proto snaha ohlídat si každé euro z rozpočtu. A série zpráv o policejních raziích nebo vážných podezření na zneužívání evropských fondů ze strany socialisty ovládaných krajských rad rozhodně neprochází v Bruselu bez povšimnutí."
 
Podle Andrey Češkové má teď Česká republika jedinou možnost, jak se vyhnout hrozbě úplného a trvalého zmražení evropských fondů. "Vláda a centrální orgány musí rozhodně pokračovat v důsledném vyšetření všech podezření spojovaných s regionálními operačními programy, ať už jde o jízdárnu v Lednicích, Středočeský kraj nebo Ústecko. Karty jsou nyní jasně rozdané: Dokud nepředložíme evropským kontrolorům jasné a správné účty, nedostaneme ani euro." 
JUDr. Andrea Češková

místopředsedkyně místního sdružení
poslankyně EP