Ozvěny dne

4. června 2012
Ozvěny dne

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl předseda regionálního sdružení Středočeského kraje Petr Bendl.

Petr DUDEK, moderátor: 

A na druhé lince je předseda středočeské ODS a ministr zemědělství Petr Bendl. A také je to předchůdce Davida Ratha v hejtmanském křesle. Dobré odpoledne. 

Petr BENDL, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS:

Hezké dobré poledne. 

Petr DUDEK, moderátor: 

Vy jste přišli na jednání zastupitelů s návrhem na odvolání krajské rady. Co říkáte na postoj radních, kteří chtějí zůstat ve funkcích? 

Petr BENDL, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS:

Pan náměstek teď říkal - my nic, my v podstatě za nic nemůžeme. Problém je v tom, že hejtman by nemohl organizovat takové věci, které byly v kraji organizovány v okamžiku, kdy by neměl podporu jeho radních. Podle mě nebo já to čtu tak, že se dnes sociální demokraté dozvěděli, že za prebendy, které rozdali komunistům, je budou komunisté dále podporovat a budou dále podporovat Rathovy lidi ve vedení Středočeského kraje, a tak se rozhodli neodejít. V tomhle ohledu je to sdělení lidem jasné. Rathovi lidi zůstávají ve vedení Sředočeského kraje a podrží je tam komunisté, kteří s nimi v tom jeli od začátku. 

Petr DUDEK, moderátor: 

Když už mluvíte o tom, kdo říká my nic, tak zástupci sdružení Změna 2012 říkají, že by měli odstoupit ze svých funkcí také zástupci ODS, kteří sedí v kontrolním výboru kraje, protože situaci na kraji dostatečně nekontrolovali. Ono to teda zvnějšku opravdu tak vypadá, pane ministře, nezdá se vám? 

Petr BENDL, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS:

To je absolutní nesmysl. Možná to je zvnějšku takhle mediálně prezentováno právě samotnými sociálními demokraty, ale kdo se zúčastňoval jednání krajských zastupitelstev a jednání příslušných výborů, ví, že my jsme v kontrolním výboru měli 3 zástupce, 3 hlasy z 11. Vždy nás umlčeli, přehlasovali, stejně jako na jednání krajského zastupitelstva. Využívali jsme všechny zákonné prostředky k tomu, abychom na řadu věcí, které se ve Středočeském kraji děly a dějí v oblasti čerpání dotací, v oblasti rozvojových programů, v oblasti financování nemocnic a podobně upozorňovali,  obraceli jsme se na orgány činné v trestním řízení v řadě kauz, které za současným vedením kraje jsou. Takže my jsme tu opoziční roli plnili. Ale neměli jsme a nemáme většinu hlasů ani ve výborech, ani v komisích, ani v krajském zastupitelstvu. 

Petr DUDEK, moderátor: 

Petr Bendl, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS. Děkuji. 

Petr BENDL, ministr zemědělství a předseda středočeské ODS:

Také děkuji za pozvání. 

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení Středočeského kraje
poslanec PČR
ministr zemědělství