Klaus dokázal, že už nemá s ODS nic společného

5. června 2012
Klaus dokázal, že už nemá s ODS nic společného

Politický osud hází občanským demokratům před historicky prvními přímými volbami na Pražský hrad klacky pod nohy. Nejenže "otec zakladatel" Václav Klaus hodlá dát svůj hlas někdejšímu rivalovi Miloši Zemanovi, ale primárky nepřitahují přílišnou pozornost ani mezi straníky. Uchazeč o Hrad Přemysl Sobotka však neztrácí optimismus.

Co říkáte na rozhodnutí Václava Klause podpořit Miloše Zemana?
 
Přiznám se, že se mi to vůbec nechce komentovat. Je to rozhodnutí Václava Klause.
 
Není to pro vás a ODS políček?
 
Podle mého názoru to jenom dokazuje, že Václav Klaus již nemá nic společného s ODS.
 
Ve stranických primárkách volí zhruba třetina členů. Není to málo?
 
Jsme v poločase a účast na těchto setkáních je z mého pohledu až překvapivě dobrá. Já to vidím trošku jinak. Jestliže je průměrná účast třicet procent, tak se blíží nebo jde někde i přes podíl lidí, kteří chodí k senátním volbám. Má-li každý třetí zájem v ODS se toho zúčastnit, tak je to pozitivní záležitost.
 
Podle průzkumů jsou favority Jan Fischer a Jan Švejnar, třetí je Miloš Zeman. Jak vidíte své šance, když i například poslanec ODS František Dědič v Právu přiznává, že ani jeden z kandidátů ODS nemá vyhlídku na vítězství?
 
Mně se líbí, jak jednak novináři, ale i někteří politici ODS přesně vědí, jak to bude vypadat na podzim a v zimě před volbami. Já tento názor nesdílím. To, co je teď, může být úplně jinak na podzim. Ti, co jsou mediálně a v průzkumech v čele, jednak vůbec nemají oficiální nominaci - a druhá věc je, že zatím nic neřekli. Přesto jsou oblíbení. Je to spíš mediální obraz než realita.
 
Co soudíte o postoji části vedení, že si kampaň mají financovat především sami kandidáti?
 
To byla jen úvaha. V daném okamžiku vůbec nejsou parametry financování dané. V případě, že by maximum mělo jít na bedra kandidáta, tak to opravdu nemusí být kandidát politické strany. Takže věřím, že ODS se k tomu postaví čelem. Předpokládám, bude-li to stranický kandidát, že by tam měla být velká účast stranické pokladny.  
 
(Autor: Lukáš Bek)
 
MUDr. Přemysl Sobotka

1. místopředseda Senátu PČR
předseda regionálního sdružení
člen gremia s hlasem poradním