Směna - radost i smutek

22. dubna 2018
Směna - radost i smutek

Opakovaně jsem informovala čtenáře Zpravodaje o vývoji ve věci směny nemovitostí za Lužánkami pro potřeby výstavby nového fotbalového stadionu a multifunkční haly. Nyní přicházím s dobrou zprávou - vedení města oznámilo, že historicky cenné domy (Dům pánů z Kunštátu, Tržnice na Zelném trhu, Špilberk 2, Starobrněnská 14 a Dominikánské nám. 3) nenabídne ke směně za nemovitosti pana Procházky a jeho firem v lokalitě Ponava za Lužánkami.

Jako autorka petice „Za zachování historicky cenných budov v majetku města Brna“ mohu říci, že všichni členové petičního výboru (včetně historičky Mileny Flodrové, historiků prof. Hanuše a Doc. Pernese a architektky Ing. Arch. Evy Staňkové) jsme tímto rozhodnutím potěšeni a zároveň jsme přesvědčeni, že k danému závěru významně pomohla i námi organizovaná petice. Petici podepsalo cca 3,5 tisíce občanů a po oznámení vedení města jsme ji ukončili, neboť splnila svůj účel.

Netěší mě ale neúčelně vynaložený čas a finance na to, aby město po dlouhých měsících složitě došlo k tomu, co ODS říkala hned od začátku, tedy, že směna za významné nemovitosti (ať už se jednalo o 9 nájemních domů v centru Brna nebo o historické památky) není správnou cestou. Uvedu pro vaši představu, co vše bylo v souvislosti s plánovanou směnou z městského rozpočtu zaplaceno. Jednalo se o posudky na ocenění nájemních domů v centru Brna ze strany VUT za částku 338.800,- Kč, ze strany znalce Ing. Zvěřiny za částku 202.434,- Kč a ze strany společnosti Deloitte Advisory (včetně supervize posudků předchozích) za částku 665.500,- Kč. Tatáž společnost dále ocenila zmiňované historické památky znaleckým posudkem za částku 665.500,- Kč. Taktéž byly zpracovány znalecké posudky ze strany VUT na ocenění nemovitostí pana Procházky za 160.930,- Kč a ze strany Kreston A&CE Consulting s.r.o. na ocenění firem pana Procházky za 592.900,- Kč. Nechyběla právní analýza společnosti Havel&Partners s. r.o. za 241.879,- Kč a expertizní posudek Ing. Abrahama za 21.000,- Kč.

Podtrženo sečteno 2.888.943,- Kč.

Místo toho jsme mohli mít třeba jedno nové sportoviště nebo dvě dětská hřiště. Taky jsme mohli opravit pět bytů. Mohli jsme například padesáti sportovním a umělecky zaměřeným subjektům dát téměř šedesátitisícovou dotaci na jejich činnost s dětmi. Nebo jsme mohli koupit dvě stě padesát nových odpadkových košů. A namísto toho…