ODS a senátní volby v Jihomoravském kraji

9. dubna 2018
ODS a senátní volby v Jihomoravském kraji

Informace o aktuálním vývoji ohledně kandidátů do nadcházejících senátních voleb v Brně a Břeclavi přináší předseda Jihomoravského regionálního sdružení Pavel Blažek.

Vážené kolegyně a kolegové,

na podzim se v Brně a Břeclavi uskuteční senátní volby. Brněnská ODS dospěla k rozhodnutí nepostavit vlastního kandidáta a podpořit kandidaturu rektora Masarykovy univerzity v Brně Mikuláše Beka. Mám za to, že tento krok politicky přesahuje hranice nejen Brna, ale i našeho kraje. Proto si myslím, že je dobré, abyste od předsedy regionu dostali informace z "první ruky"... .

Nejprve uvedu rozhodnutí Oblastní rady ODS Brno - město, přijaté jednomyslně v neděli večer 8. 4. 2018:

„OR ODS Brno – město konstatuje, že dle Pravidel pro vytvoření kandidátek ODS pro volby do Senátu Parlamentu ČR v roce 2018 byl příslušnými sdruženími navržen jediný kandidát pro volby do Senátu v obvodu č. 59 Brno – město, a to Roman Horký.

OR ODS Brno – město bere na vědomí informaci, že se Roman Horký v případě kandidatury Mikuláše Beka v tomto senátním obvodu vzdává kandidatury, neboť by svou kandidaturu považoval za škodlivé tříštění hlasů v boji o nebabišovský a prodemokratický Senát.

OR Brno – město se rozhodla nepostavit ve volbách do obvodu č. 59 Brno – město kandidáta ODS a vyslovuje svoji podporu kandidátu Mikuláši Bekovi.

Rozdílné názory v dílčích otázkách nemohou být překážkou pro sjednocení prodemokratických sil v Brně v boji proti autoritářským a nedemokratickým hnutím, stranám a jejich vůdcům. V tomto smyslu je Mikuláš Bek vhodným a silným kandidátem pro funkci senátora za město Brno a ODS nehodlá přispívat k rozmělnění prodemokratických voličských hlasů nominací vlastního kandidáta.“


Předmětný senátní obvod se skládá z těchto brněnských městských částí: Brno – Bosonohy, Brno – Kohoutovice, Brno – Nový Lískovec, Brno – Starý Lískovec a Brno – střed.


Podle pravidel Výkonné rady ODS se ve lhůtě stanovené OR sešly místní sněmy v Kohoutovicích, Novém Lískovci, Bosonohách a Brně – středu. Ve Starém Lískovci se nesešel vůbec. Místní sněmy v Kohoutovicích, Novém Lískovci a Brně – středu vyslovily svými usneseními podporu Mikuláši Bekovi. Matematicky vyjádřeno - celkem je v senátním obvodem dotčených místních sdruženích registrováno 375 členů, podporu Mikuláši Bekovi vyjádřily místní sněmy představující 351 členů, tedy drtivá většina.

Z citovaného usnesení Oblastní rady je zjevné, že nominovaný velmi dobrý nestranický kandidát Roman Horký se kandidatury z výše uvedeného důvodu vzdal. I proto také Oblastní rada rozhodla tak, jak rozhodla.

Mikuláš Bek bude z hlediska dikce zákona navrhován hnutím STAN, které podle naší dohody zase podpoří našeho kandidáta v Břeclavi.

Rektor Bek se v Brně pokusil poskládat na svou podporu širokou koalici, složenou z politických sil, jejichž politickým cílem je zabránit babišizaci Senátu, který v dnešní složité době může plnit důležitou roli při ochraně stávajícího charakteru republikánského zřízení v naší zemi tak, jak jej před desítkami let spoluzakládala naše strana.Tato snaha byla do té míry úspěšná, že ho v kandidatuře podpoří i strany a hnutí, nacházející shodu jen stěží. Mikuláše Beka tak kromě STAN a ODS podpoří v koalici i Strana zelených a TOP 09. Koaliční smlouva bude, jen pro tuto volbu, uzavřena ryze z praktických důvodů - na volebním lístku a při vyhlašování výsledků voleb tak bude vždy uvedena i ODS. Připomínám, že jde o volební obvod, v němž je stávající senátorkou Eliška Wagnerová zvolená za Stranu zelených. Náš kandidát Richard Svoboda v tomto obvodě při tehdejších volbách skončil na 6. místě.To konstatuji proto, abychom si připomněli charakter elektorátu v tomto senátním obvodě č. 59 Brno – město.

Vážené kolegyně a kolegové, děkuji Vám za čas, který jste věnovali tomuto přípisu.

S přáním všeho dobrého