Boj proti platové diskriminaci? Nejprve potřebujeme kvalitní měřící nástroje

1. června 2012
Boj proti platové diskriminaci? Nejprve potřebujeme kvalitní měřící nástroje

Evropská unie hledá způsoby, jak zmenšit rozdíly v platech mužů a žen. V celé sedmadvacítce mají muži v průměru o 16,4 % vyšší platy, v České republice ale tento rozdíl činí až 26 procent.

Evropský parlament hlasoval ve Štrasburku o zprávě slovenské poslankyně Edit Bauer, která navrhovala, jak platovou diskriminaci zmírnit. Podle europoslankyně za ODS Andrey Češkové je tato iniciativa v principu správná, obsahuje nicméně některé chybné koncepty, které by mohly poškodit podnikání.
 
"Jsou určité objektivní faktory, podle kterých můžeme měřit, zda žena vykonává stejnou práci jako muž," vysvětluje Andrea Češková. "Výše platu se dá poměřovat dosaženým vzděláním, délkou praxe, jazykovou vybaveností apod. Podniky ale zohledňují při stanovení výše platu a odměny také individuální přínos jednotlivých zaměstnanců a ne vždy všichni přispívají stejným dílem k firemnímu úspěchu.  Tabulková ohodnocení podle platových tříd jsou uplatňována ve veřejném sektoru, ale není možné toto diktovat soukromým firmám."
 
"V první řadě potřebujeme kvalitní statistická data a vyhodnocovat rozdíly podle odvětví a dalších faktorů," dodává europoslankyně. "V některých odvětvích si dovedu představit srovnání podle výše hrubé hodinové mzdy (např. pokladní v supermarketu), jinde to není možné (např. koncipient advokátní kanceláře). Nemůžeme přeci opomíjet individuální schopnosti a vybavenosti každého zaměstnance, které se nedají objektivně měřit, ale které v současné době hrají nemalou roli při výběru kandidáta a stanovení výše jeho mzdy."
 
Spíše než celoevropská legislativa a sankce mají podle Andrey Češkové pro zmírnění platové diskriminace význam taková opatření, která ženám na pracovním trhu vytvoří rovné pracovní podmínky a předpoklady pro založení rodiny.
JUDr. Andrea Češková

poslankyně EP
místopředsedkyně místního sdružení