A zase ta směna

19. února 2018
A zase ta směna

V minulém zpravodaji jsem informovala čtenáře o vývoji ve věci směny nemovitostí za Lužánkami pro potřeby výstavby nového fotbalového stadionu a multifunkční haly. S ohledem na množství reakcí z řad občanů si dovolím u tohoto tématu ještě zůstat.

Takže za prvé – ne, skutečně se nejedná o aprílový žertík. Doopravdy Rada města Brna zvažuje, že za „rozbité chodníky“ (tedy za chodníky, komunikace, parkoviště, garáž, inženýrské sítě a tenisové kurty – vše na pozemcích města) vymění historické skvosty v centru města – renesanční Dům pánů z Kunštátu, pozdně funkcionalistickou právě opravenou krytou tržnici na Zelném trhu, měšťanský dům Schmetterhaus na Starobrněnské 14, funkcionalistický dům na Dominikánském nám. 3 a objekt Špilberk 2 přímo pod hradem. Na těchto domech dle tiskové zprávy města panuje shoda v koalici (připomínám, že městská koalice je ve stejném složení, jako koalice zastupitelstva Brno – střed, tedy ANO, KDU-ČSL, TOP 09, Strana Zelených, Žít Brno s podporou Pirátů) a za účelem jejich možné směny za nemovitosti pana Procházky rada zadala zpracování znaleckých posudků. Jen tak na okraj, město za zpracování těchto posudků zaplatí 550tis. Kč bez DPH. (Taky si, stejně jako já, dovedete představit účelnější využití těchto peněz?)

Za druhé – ano, já a troufám si tvrdit, že všichni moji kolegové z brněnské ODS, bychom si přáli, aby se majetkoprávní problémy v lokalitě za Lužánkami podařilo vyřešit a aby město mohlo na pozemcích ve svém vlastnictví realizovat zamýšlené záměry, ideálně tedy „vrátit fotbal za Lužánky“. Nikoli však doslova za každou cenu. Víme, že dohoda by byla nejlepším řešením. Ale na dohodu jsou potřeba vždy dva a dohoda by měla být výhodná pro obě strany. Tu dohodu, o které nyní uvažují zástupci města, za výhodnou pro město a jeho občany nepovažuji.

Jelikož se s našimi názory ztotožnilo mnoho občanů města Brna, včetně historiků a dalších odborníků z uměleckého prostředí, rozhodli jsme se s kolegy sepsat petici „Za zachování historicky cenných budov v majetku města Brna“. Tuto petici podpořili například Milan Uhde, historička Milena Flodrová, historici Prof. Hanuš a Doc. Pernes, architekti Ing. Arch. Eva Staňková či Prof. Arch. Petr Pelčák. Pevně věřím, že i díky podpoře z řad občanů a významných brněnských osobností se podaří záměru zabránit a tyto cenné nemovitosti zachovat v majetku města i pro další generace. Pokud byste i vy chtěli pomoci, můžete tak učinit svým podpisem petice na petičních místech v knihkupectví Michala Ženíška v Alfa pasáži nebo v Cafe Mitte na ulici Panská, případně na internetu na stránkách www.petice24.com pod výše uvedeným názvem petice. Předem děkuji za nás všechny, za občany Brna a Brna – středu, kteří jsou hrdí na historii svého města.