S ČSSD určitě vládnout nebudeme

28. května 2012
S ČSSD určitě vládnout nebudeme

Z kandidátů ODS má nejpohodlnější pozici. Jeho nejsilnějšího rivala Davida Ratha smetla korupční kauza, a středočeská ČSSD tak necelého půl roku před volbami zažívá apokalypsu. Šance primátora Mladé Boleslavi Raduana Nwelatiho z ODS získat post primátora tak rázem stouply o desítky procent.

Při představování kandidátů na hejtmana jste řekl, že je třeba z kraje vymést mafii doktora Ratha. Koho přesně máte na mysli?

Všichni, kdo spolupracovali s panem doktorem Rathem a odhlasovávali mu a schvalovali jeho návrhy. Kdo nebyli ochotní poslouchat věcné připomínky opozice. To jsou ti lidé, kdo umožnili doktoru Rathovi, aby kraj takto ovládl.

Nicméně Rathovy problémy sahají i k nemocničním zakázkám, a jak je dnes zdokumentováno v časopisu TÝDEN, při jejich rozdělování fungoval podobný systém už za hejtmana ODS Petra Bendla.

To byste se musel zeptat pana Bendla. Já byl jen řadový zastupitel, který se svého mandátu posléze kvůli zákonu o střetu zájmů vzdal.

Byl jste v zastupitelstvu, byl jste i šéfem jedné z nemocnic, to jste neměl žádné indicie o tom, že ty zakázky působily už tehdy dost podezřele?

Nevybavuji si žádnou zakázku v naší nemocnici v Mladé Boleslavi, která by působila podezřele.

Jste si jistý, že ten systém, který okolo sebe vybudoval Filip Bušina už za ODS a pokračoval v něm později s Rathem, se nedotýká vaší strany? Že na kandidátce nemáte nikoho, ldp by s ním byl svázán?

Myslím, že pan Bušina už za ODS působil jako agent ČSSD. I pan Rath to přiznal, že s panem Bušinou spolupracoval už před krajskými volbami 2008 a že mu pan Bušina donášel informace z krajských nemocnic.

Ano, jenže k těm se taky musel nějak dostat. Ve stejném rozhovoru taky Rath řekl, že Bušina tehdy spolupracoval s vašimi řediteli nemocnic, například Luďkem Rubášem či Romanem Bočkem.

Ani od jednoho z těchto dvou pánů jsem neslyšel jméno Bušina.

Takže něco Rathovi věříte a něco zase ne. Jste si jistý, že se Rathova kauza nedotkne ještě před volbami i vás?

Mně osobně určitě ne...

A vás jako ODS?

Věřím tomu, že neulpí. Věřím, že pokud se tam někdo snažil něco ovlivňovat, tak to bylo ve prospěch Davida Ratha.

Sám jste mluvil o Rathově mafii. Jeho kauza vám teď dost pomáhá. Budete v kampani sázet výhradně na tuto kartu?

Mě velice mrzí, že se tato kauza stala. Vrhá špatné světlo na všechny politiky. A také výrazně poškodila Středočeský kraj a jeho občany, protože budeme muset ty evropské peníze vrátit a zaplatit to ze svého. Vůbec mě to netěší, byl bych radši, kdyby se to nestalo a kdybychom mohli v kampani bojovat proti Rathovi.

ODS zřejmě nezíská nadpoloviční většinu krajských mandátů, s kým hodláte po volbách spolupracovat?

V každém případě ne s KSČM a předpokládám, že v žádném případě ani s ČSSD. Věřím, že pravice dá dohromady většinu.

Takže máte jen možnost koalice s TOP 09 pod vedením Heleny Langšádlové?

TOP 09 samozřejmě, ale můžou se tam třeba dostat i nějaké další subjekty. Ale jde především o program, nikdy bych nesedl na křeslo hejtmana jen kvůli tomu křeslu, jde o to, abych mohl naplnit naši vizi.

MUDr. Raduan Nwelati

lídr krajské kandidátky ODS Středočeského kraje