Více Evropy, více Bruselu

17. května 2012
Více Evropy, více Bruselu

V Evropském parlamentu se slavil Den Evropy. Před budovou se rozdávaly zadarmo párky a pivo a já v hlavním sále poslouchal nekonečné projevy, které mi připomínaly dobu nedávno minulou.

"Budoucnost začíná nyní," prohlásil europoslanec Verhofstadt a dodal, že "Evropa potřebuje federalismus, což znamená i evropskou armádu". Přitvrdil i předseda Evropského parlamentu Martin Schultz, když opakovaně obhajoval myšlenku, že odpovědí na "skepsi občanů" je "více Evropy". Heslo "více Evropy" je slavná schovávačka, jež ve skutečnosti znamená větší centralizaci moci do rukou Bruselu. 
 
Právě toho Bruselu, který nám ve jménu centralizace a "harmonizace" zakazuje používat klasické žárovky, nařizuje, jaké mají být daně na benzín, říká, proč nesmíme říkat špekáčkům špekáčky, proč název "rum" už nesmí být na obvyklých lahvích českého alkoholu, vysvětluje, proč je spotřeba českého uhlí zatížena "evropskou uhlíkovou daní", zdůvodňuje, proč šoféři dodávek nesmějí řídit déle než Evropskou komisí určené maximálně čtyři hodiny denně, objasňuje, proč nám evropské instituce nařizují, kolik máme mít povinně zásob ropy atd. Tohle především je ono "více Evropy". 
 
Sloganem současné evropské politiky už také není hlásání nepravdy o tom, že "kdyby nebylo Evropské unie, byla by válka". Tuhle zavádějící tezi již evropské elity částečně opustily – je totiž více než zjevné, že bezpečnostním štítem v Evropě byly a jsou americké vojenské síly v čele s NATO. Dnes je ovšem na pořadu "Dne Evropy" nábožná obhajoba tzv. společného trhu. Jistě, z ekonomického hlediska je velký otevřený bezbariérový trh výzvou a příležitostí. 
 
Ale už to není popis dnešní reality. Společný evropský trh se stal oním pověstným fíkovým listem, který má zakrýt socialistické ambice, jejichž cílem je za gigantických nákladů všechno harmonizovat, sladit, zákonem vymezit, ořezat a natlačit do škatulek a šuplíků. 
 
Nikdy bych nevěřil, že si socialismus s "jinou tváří" budu znovu prožívat. Tak tedy vítejme "zpátky v Evropě"! Socialistické, zregulované a regulující, arogantní a nadřazené, zkostnatělé, strnulé, nevýkonné, za dynamickým světem ekonomicky zaostávající, jež vyhání schopné, chytré i podnikavé lidi jinam. 
 
PaedDr. Ivo Strejček

poslanec EP
předseda regionálního sdružení
člen výkonné rady

Štítky:
evropská unie