Modrá je dobrá, ale ne v podobě modrých parkovacích zón

27. října 2017
Modrá je dobrá, ale ne v podobě modrých parkovacích zón

(www.odspraha5.cz) Známe to každý, cesta autem do práce, na nákupy či jen návštěva svých blízkých. Na první pohled nijak výjimečné situace, které se však po zavedení „modrých placených zón“ stávají tím pravým oříškem pro nejednoho Pražana.

Ano, řeč je o placeném parkování, které se z původního a jistě bohulibého důvodu ochrany Starého Města na Praze 1, šíří ve výsledku jako epidemie celou Prahou, a kromě nákladů s tím spojených nám akorát ztěžuje život.

Uvedu klasický příklad ze života, kdy jsem si objednal truhláře, ale už jsem jaksi nedomyslel, že kromě nákladů, o kterých mě dopředu informoval, budu muset uhradit i několik hodin parkování, protože jeho slovy: „Jo, vážený pane, to máte tak, přece to nebudu platit ze svého.“ …No jasně, chápu. Takže k mému nemilému překvapení jsem „vysolil“ nějakou tu stovečku navíc.

A tak je to se vším. Návštěva rodinných přátel? Po zavedení parkovacích zón slyším vždy tu stejnou obligátní otázku: „A jak je to s tím parkováním u vás?“ …No, dobrý to moc není. Přijeďte raději o víkendu.

Důvodů, které mnohé obce svedly k zavedení placeného parkování je mnoho a já chápu, že po tlaku rezidentů podlehly. A výsledek? Každý večer jezdím autem kolem svého domu jak bludný Holanďan a místo nikde. Pak jistě chápete, že zloba nad platbou parkování, které je nedostupné stoupá.

Chyba však není jen na straně obcí, to by byla velká mýlka. Chyba, a to systémová, vychází především z Magistrátu hlavního města Prahy, kde se koalice složená z Hnutí ANO, ČSSD a „zelených“ utápí v absolutní nekompetenčnosti svých rozhodnutí. Stojí za pozornost, že v posledních několika letech, kdy strmě stoupá doprava a do Prahy dojíždí čím dál více „přespolních“ se magistrát doteď nerozhoupal a nestaví tolik proklamovaná záchytná parkoviště.

Takže asi takhle: „Sorry jako“ ...s pozdravem Vaše Andriana Krnáčová.

A řešení? Jednoduché a prosté. Zavedením tzv. karty Pražan, jednotné parkovací karty na celou Prahu s pravidelným ročním paušálem a třeba i nějaký ten bonus navíc v podobě slevněného vstupného do muzeí, divadel a aquaparků. Pro „přespolní“ pak dostatek P+R záchytných parkovišť, s návazností na PID.

Jakub Chromý

člen Oblastní rady ODS Praha 5
člen místní rady Košíře-Motol

Štítky:
komentář