Tak jsme objevili Ameriku a stálo nás to 2 miliony

10. srpna 2017
Tak jsme objevili Ameriku a stálo nás to 2 miliony

Zbytečně zmařené investice za 2 milióny korun, které mohlo Brno ušetřit.

Musím říct, že na jedné straně mě potěšil plán brněnských radních vybudovat dráhu pro curling, s odůvodněním, že Brnu tato dráha chybí. Na stranu druhou mě opakovaně netěší další mrhání finančními prostředky.  Co mám na mysli? O tom, že si Brno curlingovou dráhu zaslouží, jsme byli přesvědčeni již v minulém volebním období a z tohoto důvodu jsme se rozhodli zrealizovat curlingovou halu v areálu zimního stadionu na Úvoze.

 Jaké však bylo naše překvapení, když nově zvolené vedení městské části Brno – střed (tvořené ze zástupců Žít Brno, Strany zelených, KDU a ANO) jako jedno z prvních rozhodnutí v prosinci 2014 učinilo odstoupení od tohoto záměru s odůvodněním, že Brno curlingovou halu nepotřebuje, protože se tomuto sportu věnuje příliš malý počet hráčů a je tedy na okraji zájmů veřejnosti. Přitom na projektovou a zadávací dokumentaci a inženýrskou činnost byly před rozhodnutím zastupitelstva vynaloženy finanční prostředky v celkové hodnotě téměř 700tis. Kč. O tyto peníze tak město zcela zbytečně přišlo, formálně byly opět rozhodnutím zastupitelstva odepsány jako tzv. zmařená investice. Jen doufám, že nově vybudovaná curlingová dráha bude splňovat požadované parametry, led pro curling musí mít totiž například nižší teplotu než led pro hokej a vyžaduje také speciální údržbu.  To vše v našem původním záměru zohledněno bylo.

Když už jsme u objevování Ameriky, tak mi nedá nepřipomenout další obdobný případ, kdy koalice městské části Brno – střed rozhodla o odpisu další tzv. zmařené investice, a to na projekt MŠ Křídlovická 30 v hodnotě cca 1,4mil. Kč. Tuto školku jsme chtěli vybudovat tzv. kontejnerovou formou s možností dalšího využití dle aktuálních potřeb městské části.  Zcela nelogicky se nás nynější koalice snažila na zastupitelstvu přesvědčit, že Brno – střed má dostatečné kapacity na umístění předškolních dětí do mateřských škol a zcela bezpečně žádnou další školku nepotřebuje a potřebovat nebude.

O to víc je pro mě nepochopitelné, že po necelém půl roce od tohoto rozhodnutí městská část otočila o 360 stupňů a přesvědčuje sama sebe, že novou mateřskou školku potřebujeme, a to v lokalitě ulice Pivovarské, kde má vzniknout,  jak se říká „na zelené louce“. Přitom už v době, kdy koalice rozhodla o odpisu této investice, si byla dobře vědoma toho, že na jiném místě má záměr mateřskou školku vybudovat. Co koalici k takovémuto obratu vedlo, se můžeme jen domnívat… Takže podtrženo sečteno, ve stejném katastrálním území, ve kterém údajně žádné další školky nepotřebujeme, má na místě, které pro tyto účely nejsou tak vhodné, vzniknout mnohem dražší projekt, než byl původně naplánován. 

Prostě je to velká škoda, že došlo ke zcela zbytečnému vyhození dvou milionů korun z peněz daňových poplatníků, které jsme mohli využít na jakékoli jiné aktivity. Budu se těšit, zda paní Ustohalová, redaktorka MF Dnes zareaguje na plán brněnských radních stejně jako v roce 2014, kdy  se na svém facebookovém profilu o záměru vybudování curlingové haly vyjadřovala silně ironicky.