Zeman je ostuda. Havel by kondolenci příbuzným čínského disidenta poslal

26. července 2017
Zeman je ostuda. Havel by kondolenci příbuzným čínského disidenta poslal

(FORUM 24) Je skandální, že prezident Miloš odmítl kondolovat pozůstalým po čínském disidentovi Liou Siao-po. Ten nedávno zemřel na rakovinu jater, když mu tamní komunistický režim odepřel potřebnou lékařskou péči.

Člověka jímá hrůza nad tím, co je to v Číně za poměry, co je to za zemi, která upírá svým občanům právo léčit se z těžké nemoci. Disident a nositel Nobelovy ceny za mír se provinil pouze tím, že ostře kritizoval masivní porušování lidských práv ve své zemi. Za to byl vězněn mnoho let v koncentračním táboře. Liou Siao-po je rovněž zakladatelem Charty 08, které byla vzorem česká Charta 77.

Člověk nemusí souhlasit se všemi názory Václava Havla, on se svým důrazem na nepolitickou politiku byl poněkud naivním snílkem, ale jedno je jisté, kdyby byl na Zemanově místě, tak kondolenci příbuzným oběti čínské komunistické vlády pošle. Jednoduše proto, že si vážil demokracie a lidských práv a po zkušenostech z totalitního režimu razantně odsuzoval porušování lidských práv kdekoliv na světě. Česká republika si vždy zakládala na tom, že prosazovala politiku lidských práv a nebála se kritizovat jejich porušování.

Nyní se však zdá, že tato éra skončila, a místo toho převládly strach a zbabělost kvůli možné nepříznivé reakci čínské strany a údajné ztráty exportních možností pro naše firmy. Je ovšem třeba zdůraznit, že jsou hodnoty, se kterými se neobchoduje a mezi ně patří i lidská práva a jejich obrana. Navíc Čína se na českém vývozu podílí pouhými necelými dvěma procenty, z čehož je patrné, že to pro nás zase tak významný obchodní partner není.

O to více mě zlobí Zemanova ponížená servilita vůči Pekingu. České republice tím dělá jenom ostudu. Je načase, aby ho nahradil někdo lepší.

Štítky:
lidská práva