PREZIDENTSKÉ PRIMÁRKY OBČANSKÉ DEMOKRATICKÉ STRANY

4. května 2012
PREZIDENTSKÉ PRIMÁRKY OBČANSKÉ DEMOKRATICKÉ STRANY

Historie se začala měnit v Pardubicích

Ve středu 2/5 2012 byly v Pardubicích zahájeny prezidentské primárky Občanské demokratické strany, ve kterých se o přízeň voličů - členů ODS - uchází MUDr. Přemysl Sobotka a Ing. Evžen Tošenovský. Třetí kandidátkou měla být předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miroslava Němcová, ta však z kandidatury odstoupila.

Primárky byly zahájeny ve středu odpoledne volebním shromážděním v Pardubicích,  krajské sdružení ODS zahajovalo celou volbu, ostatní kraje budou teprve následovat. "My jsme nic nepodceňovali, příprava ležela především na bedrech regionální kanceláře, která dostala instrukce jednak z hlavní kanceláře, jednak z jednání regionální rady, která se přípravě samozřejmě také věnovala," říká místopředseda regionální ODS Josef Kopecký.

Na volebním shromáždění se oba kandidáti na prezidenta za ODS představili a poté vedli se členy diskusi. Volilo se ale nejenom v Pardubicích.

"Po Pardubicích se primárky přesunuly do dalších měst kraje. Když budu mluvit za naši oblast, tedy za oblast Ústí nad Orlicí, volit mohli naši členové ve čtvrtek v Lanškrouně, České Třebové a v Ústí nad Orlicí, v pátek potom v Chocni," říká Kopecký, který je zároveň také místopředsedou oblasti Ústí nad Orlicí. "Tím, kde volby budou probíhat, se zabývala oblastní rada, která se snažila vyjít vstříc členům v celé oblasti, aby nemuseli k volbám všichni pouze do sídla v Ústí, proto urna cestovala po těchto městech. Naše oblast je relativně velká, od Králík po Vysoké Mýto, proto jsme se rozhodli takto," říká Kopecký.

Oblast Ústí nad Orlicí má 218 voličů, kolik se jich primárek zúčastní, to se bude vědět až v pátek, kdy se budou sčítat odevzdané hlasy. V pátek také volby pro celý Pardubický kraj končí. Poslední kraj potom odvolí do konce června, jméno kandidáta ODS tak bude známo až v červenci.

"Po tom, co odstoupila paní Němcová, které si skutečně velmi vážím a která byla mou favoritkou, jsem nebyl až do volebního shromáždění nijak rozhodnutý, do Pardubic jsem jel s tím, že si oba kandidáty poslechnu - a pak se uvidí. Nakonec to nebylo tak těžké, jak jsem myslel. Volil jsem europoslance Tošenovského, který mě přesvědčil vlastně už svou kandidátskou řečí," odhaluje, jak volil místopředseda regionu Josef Kopecký.

Mgr. Josef Kopecký

předseda místního sdružení
místopředseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
zastupitel