ANO je ďábel oklešťující demokracii

31. března 2017
ANO je ďábel oklešťující demokracii

(FORUM 24) Předseda pražské ODS Filip Humplík v rozhovoru pro deník FORUM 24 odmítl koalici s hnutím ANO − on sám by pro ni nikdy nehlasoval. Strana je podle něj opět na vzestupu a tím nejdůležitějším ukazatelem budou podzimní volby. Humplík je přesvědčen o tom, že vláda Adriany Krnáčové a hnutí ANO byla a je pro hlavní město katastrofou.

ODS měla historicky v Praze nejsilnější voličskou základnu. Jak tato organizace přečkala období pádu Nečasovy vlády a ústup celé ODS z mocenských pozic?

Pro každou stranu je odchod do opozice bolestivý a ještě bolestivější je, pokud se děje za takto nestandardních podmínek. Podle mě se ale nemá smysl zbytečně babrat v minulosti, ODS se z ní poučila a ten strmý pád až na úplné dno byl pro všechny dostatečným varováním. Je třeba se soustředit na současnost a hlavně budoucnost. Přece nechceme, aby nám vládl oligarcha ukrajinského stylu krátící daně ani aby pokračovala vláda sociální demokracie, která plánuje zvyšovat daně, sociální dávky a za státní peníze stavět ghetta. ODS je jedinou reálnou silou, která tomu může zabránit.

A jak se z tohoto otřesu po letech vzpamatovala?

Výrazně. Vstupují k nám noví členové, z členské základny je cítit aktivita a vůle ve volbách uspět. Praha byla vždycky ve spoustě ohledech specifická, ale v aktivitě a pracovitosti jdeme jako celý pražský region všem příkladem.

Lze říci, že je ODS v Praze opět na vzestupu?

Mám ten pocit. Nejvyšším arbitrem budou ale podzimní volby.

Jak velká část struktur ODS či konkrétních členů se přelila do vzmáhajícího se Babišova hnutí?

Přesné statistiky nemám, ale moc velká určitě ne. Z aktivních politiků si nevím o nikom. V tom jde příkladem sociální demokracie, jen z hlavy mě napadají jména Faltýnek, Kleslová nebo Lachnit. Nemůžu ale vyloučit, že nějací členové přestoupili. Rozhodně se ale nejednalo o nějak výraznější počet.

Jaký je vztah současné ODS s konkurenční TOP 09? Pokračuje řevnivost, nebo převažuje spolupráce? V čem jsou tyto strany v Praze jiné?

TOP 09 je nám logicky nejbližší a na magistrátu probíhá korektní spolupráce, stejně jako mezi kolegy v poslanecké sněmovně. Určitě ale probíhá ze strany TOP 09 posun doleva, což se projevuje například uzavíráním předvolebních koalic se Zelenými. Největší rozdíl mezi ODS a TOP 09 v Praze je ten, že my jsme strana osobností, názorů a řešení. TOP 09 se snaží najít nového maskota, kdy Karla Schwarzenberga nahrazuje Dominik Feri z Teplic, ale jinak je tam až na výjimky prázdno a šedivo.

Jak velká část ODS v Praze patří spíše k proudu Jana Zahradila a Václava Klause mladšího?

Nechci ODS škatulkovat na nějaké proudy. Jsem rád, že na rozdíl od ANO u nás existuje názorová pluralita a není nutné spolu souhlasit v každém detailu. Jan Zahradil byl demokraticky zvolen lídrem kandidátky do europarlamentu před třemi lety a Václav Klaus ml. byl demokraticky zvolen na přední místo naší pražské kandidátky do sněmovny. Z toho si můžete logicky odvodit, že ta část ODS je minimálně nadpoloviční. Ostatně se do ní řadím také a věřím, že i velká část našich voličů.

Co chce ODS v Praze dokázat? Jaké jsou její priority?

Z krátkodobého hlediska určitě vyhrát volby do sněmovny. Samozřejmě bude záležet na mnoha faktorech a za více než půl roku se může změnit mnoho věcí. Ale reálný cíl to rozhodně je. Není to rozhodně tutovka, jako kdyby proti sobě hrála fotbal Barcelona se Slováckem, ale reálné to je a snad žádné volby nikdy nedopadly tak, jak se čekalo půl roku před nimi.

Proč ODS hlasovala pro smlouvu o partnertsví Prahy s Pekingem včetně bodu o respektu k čínské územní celistvosti ČLR?

ODS tak nehlasovala. Jako klub jsme měli volné hlasování a já osobně a i další kolegové hlasovali proti, případně se zdrželi. Mně připadá zbytečné, aby se Praha vyjadřovala k zahraniční politice České republiky, to není role hlavního města. Navíc tento bod v partnerských smlouvách jiných měst není, čili skutečně nelze argumentovat tím, že to je nutností pro uzavření partnerství s Pekingem. Na hlasování o Číně se ale ptejte hlavně v hnutí ANO a ČSSD, kteří hlasovali pro jako jeden muž.

Jak se stavíte k povolebním koalicím? Měla by ODS přistoupit na koaliční spolupráci s ANO? Nebo by měla usilovat o vytvoření nějakého spojenectví proti hnutí ANO, například i s ČSSD?

ODS by v prvé řadě měla být tak silná, aby to byla ona, kdo si bude vybírat možné koaliční partnery. A jestli se mě ptáte, jestli raději vládnout s ANO nebo s ČSSD, tak říkám, že to je jako vybírat si mezi tím, jestli chcete vypíchnout pravé nebo levé oko. ČSSD je strana, která svým programem jde přímo proti nám. Chce zvyšovat daně, dále komplikovat podnikatelské prostředí, libuje si v byrokracii a posledních několik let zavádí ideologii na místo výuky do českých škol. A ANO? Jestli o někom tři roky říkáme, že je ďábel, a on opravdu je, protože tady systematicky oklešťuje liberální demokracii, tak asi těžko s ním můžeme vlézt do postele. To by byla ta poslední koalice, kterou by ODS uzavřela, a já bych pro vládu premiéra Babiše nikdy nehlasoval.

Jak hodnotí pražská ODS éru primátorky Adriany Krnáčové?

Jako katastrofu a to nepřeháním. Tahle koalice neinvestuje, nerozvíjí město, nemá žádnou představu, co vlastně s Prahou dělat. Je to vlastně taková úřednická udržovací vláda a to ještě špatná. Jediné, co se staví, je čistírna odpadních vod, která ale byla kompletně připravena ještě před rokem 2010. Po téhle koalici nezůstane nic, jen hloupá kartička s ještě hloupějším názvem.

Jaká je vlastně vaše dlouhodobá vize rozvoje hlavního města Prahy?

V nejobecnější rovině je naší vizí udělat z Prahy opět nejlepší a nejbohatší město v regionu, které jde všem příkladem. Problém ale je, že se v mnoha vizích, ať už do roku 2030 nebo klidně 3231, jen mlátí prázdná sláma. Vize zkrátka neřeší reálné problémy a tím největším problém je v Praze v současnosti doprava. Je třeba dostavět městský okruh, masivně investovat do stavby P+R parkovišť, postavit metro D, rychlodráhu na letiště a tlačit na stát, ať už konečně dostaví dálniční obchvat Prahy alespoň mezi D1 a Běchovicemi. A třeba i bez dotací z Evropské unie. Do toho je třeba podporovat rozvoj chytrých technologií a konceptu Smart city. To ale neznamená postavit blikající lavičku se solárním panelem místo normální lavičky. To je jen vyhazování peněz. Smart city spočívá především ve sběru agregovaných dat např. o plnosti košů, automobilovém provozu, využití energie a tak dále. Na základě těchto dat pak lze efektivně řídit doprava, osvětlení, svoz odpadu a další věci, které reálně uspoří daňovým poplatníkům peníze a ulehčí jim život. Chápu ale, že vyfotit se u semaforu, kterému se o 2 vteřiny změní délka červené nelze, a tak to Adriana Krnáčová neřeší.

Jaký je vliv hnutí ANO v pražských městských podnicích, jako je třeba PRE distribuce a další?

To skutečně netuším. Nejsem ani členem hnutí ANO, ani v orgánech těchto společností. Předpokládám ale, že velký. Na tom není a priori nic špatného. Je logické, že strana, která vyhraje volby, má vliv v městských firmách. Jak jinak chcete vládnout? Otázka ale je, jak s tím vlivem dotyčná strana a osoby naloží. Bohužel je současná personální politika pražské vládnoucí koalice zcela tristní. Ne nadarmo mluví lidé v hlavním městě o současném vedení města jako o koalici politických trafik. A to skutečně není v zájmu Pražanů.

 

Autor : Pavel Šafr - šéfredaktor deníku FORUM 24

 

Zdroj : http://forum24.cz/filip-humplik-ano-je-dabel-oklestujici-demokracii/