Starosta Petr Vychodil: Králův Dvůr investuje do chodníků miliony

16. března 2017
Králův Dvůr investuje do chodníků miliony

(Berounský deník) Starosta Petr Vychodil: Králův Dvůr nezůstane v letošním roce jen u výstavby nového školního pavilonu. Kromě něho se počítá i s jinými investičními akcemi.

„Další projekty, u kterých se již budeme nacházet ve fázi stavby, jsou zateplení tělocvičny v Základní škole v Jungmannově ulici. Na tuto investiční akci se nám podařilo získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí. Také se chystáme na první etapu výstavby chodníku v obci Zahořany. Máme už potvrzeno, že město Králův Dvůr uspělo v programu IROP a na výstavbu chodníku získá dotaci," uvedl k některým dlouhodobě plánovaným investičním akcím ve města starosta Králova Dvora Petr Vychodil. Chodník v Zahořanech si přejí všichni obyvatelé obce.¨

V městské části Zahořany v současné době zástupci města finalizují i s projednáním stavebního povolení na druhou etapu místního chodníku. Ukázalo se jako nutné přeložit elektřinu a plyn.

„Věřím však, že koncem letošního roku podáme žádost na Státní fond dopravní infrastruktury a v roce 2018 proběhne výstavba i této druhé etapy chodníku v městské části Zahořany," dodal Petr Vychodil.

Obyvatelé Zahořan u Králova Dvora by se pokračování výstavby chodníků u hlavní silnice měli dočkat už letos. Město má v úmyslu navázat na ukončenou etapu, ale má problém v Jungmannově ulici. „Tři majitelé pozemků ve spodní části obce, konkrétně u hospody, nám řekli, že nebudou bourat plot a část svého pozemku nám zkrátka neposkytnou," vysvětlil důvod problému starosta Králova Dvora Petr Vychodil s tím, že kvůli tomu město muselo stávající projekt rozdělit na několik částí.

Podle toho, jak probíhají jednání s majiteli pozemků. „ První etapa tak povede od školky ke spodní lávce v obci. Žádost na dotaci, kterou jsme si podali u IROPU, máme potvrzenou. Druhou etapu máme kompletně vyprojektovanou od stávající autobusové zastávky v Zahořanech směrem dolů k místní restauraci," poznamenal starosta Králova Dvora.

Nový chodník tak skončí na malém náměstíčku u bývalého obchodu. „Povede podél opěrné zdi, která patří soukromníkovi. Tu budeme muset zbourat a postavit novou. To bude stát hodně peněz. Podali jsme také žádost o dotaci na autobusovou zastávku Na smutné. Zde bude výstavba chodníku velmi problematická, ale pro chodce je to jedno z nejhorších míst v Králově Dvoře," upozornil Petr Vychodil. Nový chodník skončí u mostu a bude pokračovat na druhé straně potoka.

Město už má naplánovanou i třetí etapu chodníků v Zahořanech. Ta má vést od místního dětského hřiště směrem na obec Hudlice. V této části bude město potřebovat pro výstavbu asi půl metru pozemku majitelů zdejších nemovitostí. „Ještě jsme se s nimi nedohodli. Myslím ale, že to nebude problém," poznamenal starosta Králova Dvora.

Výstavba třetí etapy zahořanských chodníků, která je prozatím v plenkách, bude také náročná. Budou se muset rozebrat betonové podezdívky plotů u rodinných domů a postavit nové. „Majitel hlavní komunikace, kterým je Středočeský kraj nám nedá souhlas, abychom při výstavbě chodníku zasáhli do jeho komunikace. Nový chodník tak bude v tomto úseku široký podle toho, jakou část nám majitelé pozemků postoupí. Jiné řešení v této staré zástavbě není," dodal Petr Vychodil.

Chodník ve spodní části Zahořan bude stát město Králův Dvůr kolem deseti milionů korun. V horní části obce to bude také částka kolem deseti milionů korun. Starosta věří, že se na celý zahořanský chodník podaří dotace zajistit.