Stalo se dnes

20. dubna 2012
Stalo se dnes

Hostem diskusního pořadu ČRo 1 byl ministr spravedlnosti a místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Jan RICHTER, moderátor:

Ministerstvo spravedlnosti chce zcela zrušit soudní spisy týkající se takzvaných elektronických platebních příkazů v papírové podobě. Pilotní projekt, který od počátku roku tuto agendu u pěti vybraných soudů převedl do elektronické podoby, se osvědčil. Ministerstvo chce proto nový systém do konce roku rozšířit na všechny soudy. Na lince teď máme ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila z ODS. Dobrý večer.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Dobrý večer přeji.

Jan RICHTER, moderátor:

Pane ministře, ta výhodnost těch elektronických spisů je zřejmá, protože jsou samozřejmě rychlejší a levnější. Nepřináší ten nový systém ale některá rizika například, pokud jde o zabezpečení dat před úniky nebo před ztrátami?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Ano, opravdu, tento systém je objektivně rychlejší a levnější a povede k tomu, že se nám podaří ročně řešit milion platebních rozkazů mnohem rychleji a efektivněji, než dosud. Na váš dotaz je možno říci, že ten systém je několikanásobně zabezpečen, je zde speciální centrum, které zálohuje veškeré informace, které se v podobě elektronických dokumentů dostávají do systému, takže oproti papírovým spisům, ze kterých se bohužel občas dokumenty ztrácejí nebo může přijít například povodeň a zničí se soudní spisy, což není považováno poté na pražských soudech v době velké povodně, tak oproti těmto problémům, které souvisí s klasickým papírovým spisem, je v zásadě elektronický spis nezničitelný a pokud se zvolí systém, který se zvolí systém, který jsem my zvolili, tak ho nelze ani napadnou či ta data nějakým jiným způsobem zneužít.

Jan RICHTER, moderátor:

Vyskytly se nějaké závažnější problémy při tom pilotním projektu, který tedy tu agendu převedl u pěti soudů v České republice?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Žádné problémy se neukázaly. Já musím říci potěšeně, že ty výsledky jsou ještě lepší, než jsme čekali. My jsme záměrně při zavádění takto složité elektronické aplikace do oblasti veřejné správy zvolili nejprve pilotní projekt, aby se to nejprve vyzkoušelo na pěti vybraných soudech a teprve nyní budeme zavádět tento systém řešení, řekněme určitého typu soudní agendy i na ostatní soudy. Naopak třeba v Ostravě, kde máme Okresní soud Ostrava jako jeden z největších a také nejvíce přetížených soudů, se jasně ukazuje, že elektronickou formou jsme schopni během měsíce vyřešit více konkrétních kauz, než kolik nám jich na ty soudy měsíčně napadá. To znamená, odstraňují si takzvané soudní nedodělky, což je jedním z velkých problémů české justice.

Jan RICHTER, moderátor:

Jak to funguje, pane ministře, prakticky, když se chce na soud obrátit v této záležitosti někdo, kdo třeba nemá doma internet nebo neumí zacházet prostě s počítačem? Jak se třeba doručují rozhodnutí soudu těm účastníkům?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Občan, který chce dále zvolit klasickou formu podání písemné žaloby na soud, tak tu možnost samozřejmě do budoucna bude mít. To znamená, toto je nabídka navíc pro ty občany, kteří pracují s internetem, kteří jsou schopni si najít na internetu na stránkách ministerstva formulář, který vyplní, tam, uvedou údaje o tom, kdo jim dluží, jakou částku jim dluží a vyplní ještě další informace tam uvedené a pouze pošlou elektronickou formou takovýto vyplněný formulář na soud. Na soudu se takovéto podání konvertuje do dokumentů, které v elektronické podobě vyšší soudní úředník nebo soudce zpracuje a vygeneruje se nám automaticky v tom systému návrh na elektronický platební rozkaz, který soudce zkontroluje, to znamená, je tam samozřejmě kontrola člověka, je tam ta kontrola soudce a pokud souhlasí s obsahem, tak soudce odklikne takový to návrh elektronického platebního rozkazu a ten buď odchází dlužníkovi do jeho datové schránky, to znamená, celá komunikace probíhá elektronicky a pokud dlužníkem je někdo, kdo nemá datovou schránku, pak na poště si vytiskne takové to rozhodnutí o platebním rozkazu a je v obálce zasláno dlužníkovi. To znamená, my nikoho nenutíme, mimo advokátů, aby měl datové schránky, nebo aby povinně fungoval u něj doma internet.

Jan RICHTER, moderátor:

A plánujete, pane ministře, rozšířit tu elektronickou agendu i na další oblasti? Navíc, mimo ty elektronické platební rozkazy?

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:
 

Víte, tímto systémem, který nyní zkoušíme, se Česká republika dostane, řekněme, mezi špičku evropských států v rámci Evropské unie, které také se snaží zavést principy ejustice. Kdybychom měli více peněz, které bohužel nemáme, pak bychom rozšířili elektronický soudní spis ještě v tomto volebním období i do oblasti trestního řízení. Ale na to bohužel nemáme peníze, proto chceme v tomto období ještě rozšířit elektronickou komunikaci v exekuční agendě, plus jsme výrazně zjednodušili a zrychlili fungování obchodního rejstříku. To znamená na to, co máme peníze, tam se snažíme produkty ejustice, protože toto je obvyklý moderní trend, nemá smysl pořád zvyšovat počty soudců a administrativy. To musí platit daňový poplatník, musíme jít cestou zefektivnění celé soustavy a systému.

Jan RICHTER, moderátor:

Dodává ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, děkujeme na shledanou.

Jiří POSPÍŠIL, ministr spravedlnosti a místopředseda ODS:

Přeji krásný večer a pěkný víkend. 

JUDr. Jiří Pospíšil

ministr spravedlnosti
předseda regionálního sdružení
místopředseda strany
poslanec PČR