Osobnostní křivák? To nejsem

19. dubna 2012
Osobnostní křivák? To nejsem

Říkáte, že jste v pohodě, vypadáte, že jste v pohodě. Jaký typ věcí vás rozhodí?

Asi hloupost. Když člověk narazí na nějakou absolutní hámotinu, kde se z vás někdo snaží dělat hlupáka, tak to... si tak postesknu.

To si musíte v politice stýskat často, ne?

(smích) Už jsem v politice dlouho a snažím se rozlišovat podstatné od nepodstatného. Někdy je virtuální reality víc než faktické reality.

To, co se teď děje kolem vlády a koalice, patří do které kategorie?

... těch virtuálních realit je tam hodně. Třeba se říká, že vláda dramaticky zvyšuje daně, a přitom složená daňová kvóta stoupá v desetinách procent. Nebo se říká, že vláda zavádí progresivní daň, ale skutečnost je taková, že je rovná degresivní daň. V té kategorii, kde lidé berou měsíčně víc než sto tisíc, tak tam už potom dochází k degresi, takže je to naprosto obráceně.

Zjevně do toho nepočítáte ten plánovaný sedmiprocentní takzvaný solidární příspěvek, že?

Nikdo nebere příliš v potaz, že náklady na důchody byly v roce 2009 něco přes 330 miliard a dneska jsou 382 miliard. V době, kdy ekonomika rostla, se nedělala důležitá opatření a teď, když ekonomika nešlape tak, jak bychom si přáli, se musí dělat bolestivá opatření.

Znova: solidární příspěvek do složené daňové kvóty, kterou šermujete nejen vy, tedy nepočítáte?

Nevím, myslím, že to v tom není. Ale...

Moment. Vy po nás házíte čísly o tom, jak se daně nezvyšují, a pak taková sedmiprocentní "drobnost"...

To jsem neřekl. Řekl jsem, že daňová kvóta roste o desetiny procent. A nedávno vystoupil Bohuslav Sobotka s tím, že pokud se sociální demokracie dostane do vlády, počítají se zvednutím složené daňové kvóty o tři až čtyři procenta. To je zásadní rozdíl.

Určitě ano, ale fakt, že sedmiprocentní daňový příspěvek nepočítáte do složené daňové kvóty, to celé totálně zkresluje.

Není to totálně. To jsou opravdu pidiprocenta, protože ty daně těch nejbohatších zase nejsou tak vysoké. A na tom, abychom zachovali rozpočtovou stabilitu, se musí podílet všechny systémy.

Ano, všichni se musíme podílet na neschopnosti politiků změnit důchodový systém už před lety. Je to tak?

To je pravda. Chceme-li být důvěryhodní, pak česká vláda takové nepříjemné kroky dělat musí. Popularitu nám to nepřidává.

Jádro problému není v tom, co děláte teď, ale co jste neudělali mnohem dřív. To vám popularitu nepřidává.

... Jo, tak samozřejmě. To je otázka na předsedy jednotlivých vlád, proč to nedokázali. Já jsem seděl ve vládě Mirka Topolánka tři měsíce a za tu dobu řada opatření byla nachystaná, ale skončili jsme v polovině českého předsednictví.

Jenže pokud jde o nereformu důchodového systému, zklamaly vlády jak pravicové, tak levicové.

No, je třeba se vždycky podívat i dovnitř toho procesu, nejen do toho, že vláda zklamala. Je třeba říct, kdo to neumožnil. A víte sama, že vláda Mirka Topolánka vládla 101 hlasem - to jakékoliv důležité reformní kroky v takové situaci jsou téměř nemožné.

Nerozumíme si: mluvím o posledních patnácti letech vládnutí. Během nich měly vlády udělat spoustu věcí a kvůli tomu, že je neudělaly, dnes platíme.

To je pravda. To je potřeba, aby lidi věděli, že to bývalé vlády neměly odvahu udělat. Anebo neměly schopnost. A my dneska žijeme v situaci, kdy v jednotlivých resortech krátíme výdaje. Četl jsem teď Mirka Topolánka, který říká, že stát by měl šetřit na mandatorních výdajích a že to nedělá. Za svůj resort říkám, že za poslední tři roky šly provozní náklady dolů o 25 procent. To nikdy nebylo.

Záměr premiéra zrušit tři ministerstva by ušetřil ještě víc. Fandíte tomu?


Fandím, ale ne tak, aby se opticky zrušil jeden ministr a všechny agendy zůstaly. Je třeba sáhnout dovnitř a rušit agendy.

Jste v čele ministerstva, o kterém se spekuluje jako o kandidátovi na sloučení s ministerstvem životního prostředí. Co se pro přípravu toho kroku dělá?

Nejsem člen úzkého vedení ODS a předpokládám, že tato koncepce musí být významným politickým rozhodnutím.

Skoro bych řekla, že aniž byste si toho všiml, to politické rozhodnutí už premiér udělal.

O žádném takovém nevím.

Takže zatím to byly jen "pindy naší mindy"?

(smích) Nevím, jestli jsou to "pindy naší mindy", jen zatím nemám žádné zadání. Snažím se slučovat a zbavovat různých agend uvnitř svého resortu, a to v nebývalém rozměru.

Nerozumím tomu: premiér Nečas po středečním jednání grémia ODS oznámil, že kvůli úsporným opatřením zruší do konce letošního roku tři ministerstva, a na úrovni vlády se o tom vůbec nemluvilo?

Ne, na úrovni vlády tento problém nikdy nebyl. To musí dojít ke koaliční dohodě koaličních partnerů. A zatím k ní nedošlo.

Přistoupí vůbec někdy tato vláda k rušení ministerstev?

Jsem přesvědčen o tom, že pokud o tom má být rozhodnuto, tak v tomto období. Příští rok už je pozdě, to by se nestihlo.

Jen mne trochu děsí, že premiér to oznámí jako hotovou věc a ani nebyly zadány analýzy k tomuto rozhodnutí.

Myslím, že bylo stejně politickým rozhodnutím říci, že bude tolik a tolik ministerstev a dáme jim ty a ty agendy.

Až se vás premiér zeptá - jsem pořád taková naivka - jestli je dobrý nápad sloučit vaše agendy s agendami životního prostředí, co mu řeknete?

Já za sebe bych to podporoval.

Nedošlo by při sloučení ekologie a zemědělství ke střetu zájmů?

Je tam řada takových věcí, ale nechci, aby to vypadalo, že s tím operuji, protože nechci zmenšovat počet ministerstev. V okamžiku, kdy takové zadání přijde, budeme dělat všechno pro to, aby se tak stalo.

Tipujete si, že do konce volebního období tato vláda něco v dané věci učiní?

Neumím říct.

Jak vydržíte na vládě nezeptat se premiéra na takovou docela zásadní věc?

No, nemusíte mi to věřit, ale já se ho na to doopravdy neptal.

Četl jste, co si o vás povídali Bém s Janouškem?

... Hm, četl jsem to, samozřejmě.

Váš pocit?

Řadu věcí jsem si ujasnil. Už je to dávno, ale některým věcem jsem tehdy nerozuměl, proto jsme se s Pavlem Bémem rozešli, byl jsem za to strašně kritizován, že jsem ho podrazil, a média mi dávala nelichotivou nálepku. Nicméně jsme se rozešli a jsem rád, že se tak stalo.

Vídáte se?

V žádném intenzivním kontaktu nejsme, ale neznamená to, že bychom se kdovíjak nenáviděli. Prostě spolu komunikujeme na běžné úrovni, nevyhýbáme se ani nevyhledáváme.

V odposlechu na vaši adresu zaznělo, že se přiznáváte ke svému dvojdomku s Bakalou, že jste osobnostní křivák nebo že jste "chytrej" nebo "slabej".

Když si to přečtete pořádně a důsledně, tak z toho vyplývá, že nejsem osobnostní křivák. To je to, co mne na jednu stranu mile překvapilo, na druhou mi došlo, jak to bylo. Je to pět let zpátky, a proto jsem ani za Pavlem Bémem nešel a neptal se ho. Je to pro mne uzavřená kapitola.

Překvapilo vás, že o vás takhle mluvili?

... Možná ne. (úsměv)

Premiér řekl, že se vás na vztahy s Janouškem musí zeptat, už si vás pozval na dané téma na kobereček?

... My jsme... půl věty o tom prohodili... a myslím, že jsou na stole důležitější věci.

S vámi se člověk naučí dešifrovat politická prohlášení: premiér řekne, že si vás a ministra Chalupu pozve na vysvětlení, jaké vazby vás s panem Janouškem pojily nebo pojí - a skutečnost je taková, že jste o tom prohodili půl věty.

Ne, to já bych zas nechtěl, aby to bylo překrucováno. To není, že by kdokoliv tohleto podceňoval nebo to nějak vyhodnocoval negativně. Půl věty pro mne neznamená, že bychom si řekli: Hele, dobrý, dobrý. To takhle ne. Prostě něco jsme si k tomu řekli.

A co?

To si nechám pro sebe.

Jste volený politik - neměla by veřejnost tušit, jak asi jste premiérovi v půl větě vysvětlil svůj vztah k Janouškovi?

... Já jsem všechno, co bylo podstatné, už k tomu řekl.

Kdy jste se s Janouškem viděl naposledy?

Jéžiš, určitě je to víc než měsíce. Možná víc než rok.

Před pěti lety měla probíhat mezi vámi a Janouškem čilá komunikace. Zarazilo mě, že si nepamatujete o čem.

2007? To fakt ne.

Jinak: shodneme se na tom, že pan Janoušek není jen tak někdo, s kým někde ztratíte kus bezobsažné řeči. Nepůsobí na mne důvěryhodně, když si vysoký politik nemůže vzpomenout, o čem s ním vlastně mluvil. Byť to bylo před pěti lety.


V pořádku. Tak je jasné, že Pavel Bém s panem Janouškem spolupracovali. A je dost možné, že jsme tehdy řešili věci, které se týkaly spolupráce mojí a Pavla Béma. Ale co to bylo konkrétně... v každém případě jsme se rozešli a nestýkáme se. 


(Autor: Barbora Tachecí)

Ing. Petr Bendl

předseda regionálního sdružení
poslanec PČR
ministr zemědělství