Češi a Poláci na pozvání europoslance společně navštíví Štrasburk

24. dubna 2012
Češi a Poláci na pozvání europoslance společně navštíví Štrasburk

Návštěvu Evropského parlamentu a dalších evropských institucí umožnil ve dnech 18. a 19. dubna 2012 místopředseda Evropského parlamentu Ing. Oldřich Vlasák zástupcům Euroregionu Glacensis z české i polské strany. Tuto pracovní cestu uspořádal Oldřich Vlasák pro členy Euroregionu Glacensis mimo jiné také k jejich patnáctému výročí založení euroregionu.

První zastavení po příjezdu do Štrasburku patřilo Radě Evropy, kde se účastníci pracovní cesty po prohlídce budovy seznámili i s jejím „chodem".  V tomto jarním období jistě česko-polskou skupinu potěšila prohlídka historického centra města s přilehlými parky a známou oranžerií, kde hnízdí stovky čápů – tradiční znak francouzského města.  Večer stráví návštěvníci Štrasburku ve stylové alsaské restauraci, kde mají mít možnost ochutnat zdejší typické speciality.
Následující den je čeká prohlídka Evropského soudu pro lidská práva a hlavně účast na Plenárním zasedání Evropského parlamentu, který v těchto dnech zasedá.  „Trochu se od ostatních zasedání liší, a to  kvůli pravoslavným Velikonocům. Plenární zasedání  začalo  až v úterý 17. 4.  a skončí v pátek 20. dubna. V centru pozornosti budou různé aspekty spolupráce Evropské unie a USA v boji proti terorismu, cenzura internetu autoritativními režimy, ale také vnitrounijní otázky, jako zdanění energií nebo neutichající téma krize," uvedl Oldřich Vlasák.
Po exkursi v architektonicky zajímavém objektu parlamentu a besedou s místopředsedou EP Ing. Vlasákem budou moci návštěvníci z tribuny sledovat jednání europoslanců, včetně hlasování k jednotlivým bodům programu.
Na závěr pracovní cesty si česko-polská skupina prohlédne zajímavá místa a zákoutí  města z výletní lodi po řece ILL.

Regionální sdružení Euroregion Pomezí Čech, Moravy a Kladska - Euroregion Glacensis a Sdružení měst Kladské oblasti  podporuje ideu přeshraniční spolupráce. Podporuje ideu evropské jednoty, ve snaze o rozvoj přátelských a vzájemně výhodných kontaktů mezi Českou republikou a Polskou republikou. Pečuje o zachování společného kulturního dědictví pohraničních území a současně bere v úvahu ustanovení "Evropské rámcové úmluvy o spolupráci přesahující hranice mezi územními celky a orgány", přijaté Radou Evropy v Madridu 21. května 1980.    www.euro-glacensis.cz/new/index.html 

Ing. Oldřich Vlasák

místopředseda regionálního sdružení
člen výkonné rady
zastupitel statutárního města
poslanec EP

Štítky:
evropská unie